torek, 3. 6. 2014

Zdravstveni dom Ljubljana na Šentviških dnevih

Sodelavci Zdravstvenega doma Ljubljana bodo v okviru Šentviških dni v sredo, 4. junija 2014, med 9. in 14. uro pred Ljudskim domom Šentvid predstavljali program Svit, svetovali o zdravem življenjskem slogu ter izvajali meritve krvnega tlaka in krvnega sladkorja.

V Zdravstvenem domu Ljubljana, enoti Šentvid, deluje zdravstvenovzgojni center, v okviru katerega je organizirana tudi Svitova točka, kjer najdete vse informacije o programu SVIT.
Točko lahko obiščete vsak ponedeljek med 12. in 14. uro in petek med 13. in 14. uro, osebno ali na telefonski številki 01 583 74 49.
Zdravstvenovzgojni centri se sicer nahajajo v vseh enotah ZDL, vsebine pa se izvajajo glede na prostorske in kadrovske možnosti. Več informacij najdete na spletnih straneh Zdravstvenega doma Ljubljana.

Program Svit je Državni program presajanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Vključuje moške in ženske v starosti od 50 do 69 let, in sicer vsaki 2 leti.
Rak na debelem črevesu in danki je zahrbten tihi morilec prebivalcev Slovenije, saj več kot 1.200 ljudi vsako leto zboli za to obliko raka, približno 700 pa jih zaradi te bolezni umre.
Če bolezen odkrijemo dovolj zgodaj, jo lahko uspešno zdravimo, lahko pa pravočasno odkrijemo in odstranimo že predrakave spremembe – polipe in bolezen celo preprečimo. Program Svit poteka pod okriljem Ministrstva za zdravje Republike Slovenije. Nosilec programa pa je Nacionalni inštitut za javno zdravje. Sodelovanje v Svitu je za tiste, ki so v ciljni populaciji brezplačno, saj stroške programa nosi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Več informacij najdete tukaj