petek, 8. 8. 2014

"Živalska farma" v Mestni hiši

Do 28. avgusta 2014 so v Steklenem atriju Mestne hiše razstavljene ilustracije Petra Škerla iz nove izdaje knjige Georga Orwella "Živalska farma".

George Orwell je v Živalski farmi leta 1945 kot odgovor na Teheransko konferenco izrazil dvom o uspešnosti sodelovanja med Sovjetsko zvezo in Zahodom. Skozi naslednja desetletja so kritično ost književnega dela večkrat poskušali omejiti na ta ali oni politični sistem, njegovo vizijo pa na to ali ono ideologijo. A dejstvo, da je zgodba uspešno nagovarjala bralce v različnih politično-zgodovinskih obdobjih vse do danes, dokazuje, da resničnost njenih sporočil presega pavšalne politične oznake in nosi nadčasovno vrednost.

V zgodbi o živalih, ki po uporu proti krutemu kmetu vpeljejo enakopraven režim, dokler se prašiči ne izrodijo v še hujše gospodarje, prepoznamo svarilo pred vse prepogosto zlorabo oblasti, praznimi političnimi obljubami in menjavanjem političnih sistemov po principu »iz dežja pod kap«.

Orwellovo satiro, ki prej v slovenščini še ni dobila ilustrirane izdaje, je sedaj s črno-belimi ilustracijami opremil Peter Škerl in odlično dopolnil anglosaksonsko besedilo Živalske farme.

Peter Škerl je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani končal študij ilustracije in oblikovanja vizualnih komunikacij, od leta 2002 pa je v svobodnem poklicu. Do danes je za njim več kot 100 različnih izdaj, za katere je prispeval ilustracije. Za svoje obsežno delo, ilustracije v knjigi Barbare Simoniti z naslovom Močvirniki, je leta 2012 prejel nagrado Hinka Smrekarja.