ponedeljek, 27. 4. 2020

Živalski vrt Ljubljana je spet odprt

V ponedeljek, 27. aprila 2020, smo ponovno odprli Živalski vrt Ljubljana. Odprt je od 9. do 19. ure, zaradi državnega odloka, ki omejuje potovanja v druge občine, ga lahko obiščejo meščani Mestne občine Ljubljana, vendar le na zunanjih površinah.

Ker epidemijo koronavirusa v Sloveniji dobro obvladujemo tudi zaradi ljudi, ki se držijo predpisanih pravil in tako preprečujejo širjenje okužbe, lahko živalski vrt ponovno odpremo za obiskovalce. Na obisku v ZOO Ljubljana se je poleg vseh uradnih navodil treba držati še nekaterih posebnih pravil.

Upoštevajte nova pravila

Ogled Živalskega vrta je prilagojen tako, da bo varen tako za obiskovalce kot tudi za zaposlene in živali. Štirinožni spremljevalci zato v živalski vrt za zdaj še ne morejo.
Iz preventivnih razlogov ostajajo za obiskovalce zaprti: otroška igrišča, vivarij, notranji prostor slonice Gange, otroški živalski vrt, Kmečka bajta, pot mimo šimpanzov proti tigrom ter notranji prostor šimpanzov. Vseskozi je treba vzdrževati medsebojno razdaljo najmanj dveh metrov, tako pred blagajno, sanitarijami in trgovino, kot tudi na sprehodu po samem vrtu. Obiskovalci morajo biti pozorni na higieno rok in kašlja, zato so na številnih mestih postavljeni razkužilniki za roke. Na obisk v ZOO naj prihajajo obiskovalci brez akutnih prehladnih bolezenskih znakov. Obrazne maske so obvezne v notranjih prostorih kot so sanitarije, ZOO trgovina ter ob domovanju šimpanzov, drugod pa priporočljive. Trgovina in okrepčevalnica bosta poslovali skladno s sprotnim sproščanjem ukrepov v RS.

foto
Muflon z mladičkom

Obiskovalce prosimo, da obisk vrta izkoristijo za sprehod in opazovanje živali, pri tem pa ne posedajo ali se v večjih skupinah zadržujejo na enem prostoru. Zato smo označili krožno smer ogleda, ki se je morajo držati. Krajša pot poteka mimo zeber in slonice, daljša pa mimo medvedov v zgornji del ZOO-ja. Obiskovalce prosimo tudi, da upoštevajo vse pisne napotke in druga navodila osebja. Sodelavci bodo večkrat dnevno poskrbeli za razkuževanje prostorov in površin, kjer prihaja do stika z obiskovalci, omogočili pa so tudi vhod in izhod iz živalskega vrta brez dotikanja vrat.

Ne dotikajte se in ne hranite živali

Ker so za okužbe, ki bi jih lahko dobili s strani obiskovalcev, najbolj dovzetni primati, prosimo, da se v teh dneh brez izjem drži pravil, da se ne dotika in ne hrani naših živali. Poleg preprečevanja morebitnega prenosa virusa bomo lažje poskrbeli tudi, da bodo živali pojedle vse, kar potrebujejo in ničesar preveč. To se je posebej izkazalo tudi v dneh, ko je bil živalski vrt zaprt, saj živali niso imele nikakršnih prebavnih težav. Nekatere, ki so bile bolj debelušne, npr. surikate, so shujšale na običajno težo in pojedle tudi tisti navadno manj okusen, a bolj zdrav del obroka. Za zdravje živali je ključnega pomena uravnotežena hrana v ustreznih količinah, ki je pri nas predpisana, obroki pa se tudi tehtajo.

Številni pomladni mladički 

foto

Hranjenje živali po urniku ter izobraževalni programi še nekaj časa ne bodo potekali. Vas pa pričakujejo mala zebra Sanaa, mladič dvogrbe kamele Zaya, mladiči divje svinje, indijskega ježevca, mar, muflonov in kenguruja. Poskrbimo, da bo njihova prva izkušnja srečanja z obiskovalci kar se da prijetna.

Preberite tudi: