torek, 20. 6. 2017

Živi kip Jožeta Plečnika

Letos obeležujemo 145. obletnico rojstva in 60. obletnico smrti velikega arhitekta Jožeta Plečnika in ob tej priložnosti bo na Bregu stal živi kip Jožeta Plečnika. Prvič si ga boste lahko ogledali v sredo, 21. junija 2017.

Idejno zasnovo živega kipa Plečnika je prispevala Bojana Planina iz Studia Mozaik, izvedbo pa kostumografki in maskerki Meta Megušar Bizjan in Irena Tozon Mrhar. Celoten kostum je repliciran po osebnih oblačilih mojstra Plečnika, povzetih po izvornih oblačilih, ki so razstavljena v Plečnikovi hiši. Tkanine so obdelane z različnimi materiali (gumami, akrili in drugimi barvami) ter na koncu bronzirane, prav tako je obdelana maska interpretatorja z brki-brado, očali in palico. Tudi interpretator mora zadostiti tako fizični podobi mojstra Plečnika (po višini, postavi), kot znati izražati Plečnikovo prezenco. Kip stoji na podstavku z napisom JOŽE PLEČNIK, arhitekt/architect. Tako gre po izgledu ter interpretaciji prezence za najbližjo podobo mojstra Plečnika. Avtorji in izvajalci so zavezani profesionalnosti in odgovornosti, zato je živi kip Jožeta Plečnika predstavljan atraktivno in s spoštovanjem do njegovega lika.
Interpretatorja letošnjih postavitev sta dijaka Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana (umetniške gimnazije, dramsko-gledališke smeri) Aleš Ljoljo in Jernej Jocif (katerega prababica je bila nečakinja Jožeta Plečnika).

Živi kip Jožeta Plečnika bo na Bregu, pri Hiši športa stal vsako sredo in soboto, vse do septembra, od 11. do 13.30 ure (vmes sta dva odmora). V primeru dežja postavitev odpade.