ponedeljek, 8. 10. 2012

Življenje in delo Mile Kačič

Ob 100. obletnici rojstva Mile Kačičeve, dramske igralke in pesnice ter častne meščanke Ljubljane, je izšla CD plošča z njenimi pesmimi "Mila Kačič: Šla bom gola skoz pomladni dež".

Na CD plošči Mila Kačič: Šla bom gola skoz pomladni dež, avtorjev Jurija Culiberga in Irene Glonar lahko prisluhnete neminljivemu glasu Mile Kačič, saj so na njem posnetki njenih interpretacij lastnih pesmi. CD ploščo z dodano knjižico pesmi, ki je ob podpori Mestne občine Ljubljana izšla pri ZKP RTV Slovenija, so v Trubarjevi hiši literature predstavili v ovkiru spomina na delo in življenje Mile Kačič. 

Spominski večer ob 100. obletnici rojstva Mile Kačič
Društvo slovenskih pisateljev je v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Drama Ljubljana in Mestno občino Ljubljana organiziralo tudi spominski večer ob 100. obletnici rojstva Mile Kačič, pesnice in igralke, častne meščanke mesta Ljubljana. Večerni dogodek je po scenariju in v režiji Igorja Likarja in Barbare Pie Jenič potekal v petek, 5. oktobra 2012, v Mali drami. Nastal je v okviru rastočega projekta Društva slovenskih pisateljev Slovenska pisateljska pot, ki ohranja vednost o pisateljskem izročilu in s posebnimi dogodki obeležuje pomembne spominske obletnice slovenskih pesnikov in pisateljev.

»Poezija Mile Kačičeve je najbolj neposredna in iskrena erotična poezija, zapisana v slovenskem jeziku. Jakob in David, dva moška, mož in sin, podpirata obnebje te trpke izpovedi, preraščajoče v brezčasno prispodobo minljivosti vsega, kar rodi človekovo srce,«
je odločitev za pripravo spominskega večera utemeljil podpredsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina.

Po besedah v. d. ravnatelja SNG Drama Ljubljana Petra Sotoška Štularja je večerna prireditev v Mali drami prijetna priložnost, da se spomnimo velike slovenske umetnice in nepozabne članice igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Mile Kačič. »Veseli smo, da nam je prav na dan 100. obletnice njega rojstva uspelo uresničiti odmevno sodelovanje med najpomembnejšimi državnimi in lokalnimi ustanovami, ki jih je zaznamovalo življenje in ustvarjanje te velike igralke,« še dodaja.

Igralke Ivanka Mežan, Štefka Drolc in Iva Zupančič – prijateljice, soigralke v ansamblu SNG Drama Ljubljana in interpetke Miline zapuščine in današnjih spominov nanjo – so pri spominskem večeru sodelovale z nekaterimi pesmimi iz predstave gledališča SENZORIUM Večer z Milo v režiji Barbare Pie Jenič (2010). Iz omenjene predstave so tudi njihovi kostumi (Incognito design) ter del scenografije večera. Članica igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Sabina Kogovšek Zrnec je nastopila v vlogi mladostne Mile, z interpretacijo avtobiografskega zapisa avtorice in pesmi iz knjige Prigodnice.

Katja Šulc in glasbeni trio, ki ga sestavljajo harmonikar Marko Brdnik, kontrabasist Robert Jukič in violinist Vasilij Centrih, pa so večer obogatili z uglasbljenimi pesmimi Mile Kačič, ki odstirajo vso melanholijo njenih misli in zvočnost njenih stihov.