torek, 15. 11. 2022

Zlate hruške za odlične knjige

Mestna knjižnica Ljubljana že več kot desetletje podeljuje znak zlata hruška kakovostnim knjigam za otroke in mladino. Predstavljamo vam letošnje prejemnike vseslovenskega knjižničarskega priznanja, ki so jih v knjižnici razglasili 13. novembra 2022, na svetovni dan prijaznosti.

Priznanja bodo podeljena ob Prazniku zlatih hrušk na 38. Slovenskem knjižnem sejmu v torek, 22. novembra 2022, ob 11. uri, na Gospodarskem razstavišču, v dvorani Urška.

Prejemniki priznanj zlata hruška 2022

Prejemniki zlate hruške 2022. Foto vir: MKLJ

Strokovna komisija je med knjigami, ki jim je strokovni odbor Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig, ki ga vodi in izdaja Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – kompetenčni center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, podelil znak za kakovost zlata hruška, izbrala naslednje knjige:

Priznanje zlata hruška v kategoriji izvirna slovenska mladinska leposlovna knjiga prejme:
Romeo in Julija iz sosednje ulice / Vinko Möderndorfer. Ilustr. Jure Engelsberger. Založba Miš, 2021.

Priznanje zlata hruška v kategoriji izvirna slovenska mladinska poučna knjiga prejme:
Naš Jurčič / Mihael Glavan. Ilustr. Damijan Stepančič. Mestna knjižnica Grosuplje, 2021.

Priznanje zlata hruška v kategoriji prevedena mladinska leposlovna knjiga prejme:
Bratov kožuh / Jaap Robben. Prev. Stana Anželj. Založba Mladinska knjiga, 2021.

Priznanje zlata hruška v kategoriji prevedena mladinska poučna knjiga prejme:
Pod zemljo / Aleksandra Mizielinska in Daniel Mizielinski. Prev. Staša Pavlović. Založba Mladinska knjiga, 2021.

Utemeljitev strokovne komisije si lahko preberete tukaj

Strokovna komisija

Zveza bibliotekarskih društev Slovenije je imenovala strokovno komisijo v sestavi mag. Urška Bajda (OŠ Tončke Čeč; bibliotekarka, šolska knjižničarka), Sabina Burkeljca (OŠ Rodica; bibliotekarka, šolska knjižničarka), dr. Sabina Fras Popović (vodja Centra za spodbujanje bralne pismenosti Mariborske knjižnice), Metka Kostanjevec (Prva gimnazija Maribor; bibliotekarka, profesorica), Maja Logar (Mariborska knjižnica; bibliotekarka, vodja službe za mlade bralce), Katarina Perger (Knjižnica Antona Tomaža Linharta Radovljica; bibliotekarka), Pavle Učakar (likovni urednik, strokovnjak za področje likovnosti in knjižnega oblikovanja).

Zlata hruška - vseslovensko knjižničarsko priznanje

V letu 2021 letu sta Mestna knjižnica Ljubljana in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije sklenili dogovor o skupnem podeljevanju priznanja zlata hruška in s tem je postalo priznanje zlata hruška vseslovensko knjižničarsko priznanje za kakovostno knjigo za otroke. 

Preberite tudi: