petek, 21. 10. 2016

Zlati boben v Ljubljani

23. mednarodni festival kreativnosti Zlati boben se je letos iz Portoroža preselil v Ljubljano. Na Ljubljanskem gradu je potekal med 18. in 21. oktobrom 2016.

Nova gostiteljica festivala Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, je kot izvirno mesto urbane kreativnosti, kulture, tradicije in sodobnosti, prepredeno s slikovitimi in prijetnimi kotički, poskrbela za navdih za navdih (»Inspire to inspire«). Pod tem sloganom je namreč potekal letošnji Zlati boben, ki je poleg izjemnih govorcev, med drugim tudi Cindy Gallop, poskrbel za prenovo tekmovalnega programa. Organizatorji so s tem želeli pritegniti sveže ideje, drzne pristope in rešitve, ki nakazujejo nove trende, z novimi nagradami pa spodbuditi regionalno kreativnost in v ospredje postaviti lokalni navdih.
Zlati boben je v Ljubljano privabil srenjo iz sveta oglaševanja in kreativnosti iz 37 držav t.i. »nove Evrope«, kar je bila velika priložnost za dodatno promocijo destinacije. Slovenska prestolnica je zaradi urejenosti in privlačne arhitekture z romantičnim pridihom že leta priljubljena lokacija za snemanje oglasov tujih naročnikov. Kakovostni oglasi delujejo kot razglednice, viralno zaokrožijo po spletu in s tem pripomorejo k prepoznavnosti mesta v tujini.

Turizem Ljubljana je udeležencem festivala predstavil nabor tradicionalnih ljubljanskih jedi Okusi Ljubljane, da so lahko Ljubljano prepoznali tudi kot kulinarično prestolnico in da se bodo vrnili tudi v prihodnje.
Slovenska oglaševalska zbornica je v okviru festivala z Mestno občino Ljubljana organizirala tudi natečaj »Ljubljana Poster Award« za najboljši in najbolj kreativni plakat na temo Ljubljana je zelena, zate. Aktiviraj se, bodi fit., namenjen ustvarjalcem, mlajših od 30 let.
Namen natečaja je bil s plakatom predstaviti Ljubljano kot mesto športa na številnih zelenih površin in z njim spodbuditi meščane in obiskovalce k športnim aktivnostim v naravi. Prvo mesto je osvojil Tsvetan Aleksandrov za delo Ljubljana is sport, drugo Dijana Dimitrievska, Denica Bojarovska in Nino Ilievski za delo BeTheBeat_mockup, tretje pa Dijana Dimitrievska za delo We are one.