petek, 5. 10. 2018

Zlati svinčnik za inovativen Vrtec Pedenjcarstvo

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije je novo enoto Vrtca Pedenjped v Kašlju, Pedenjcarstvo, nagradila z zlatim svinčnikom za odlično izvedbo. Platinasti svinčnik za opus in vrhunske dosežke pa je prejela Maruša Zorec, ki je sodelovala tudi pri prenovi Plečnikove hiše in Švicarije.

Pedenjcarstvo, vrtec z inovativno krožno tlorisno zasnovo

Vrtec Pedenjcarstvo smo zasnovali in zgradili na osnovi trajnostnih načel, ki jih upoštevamo pri vsakem projektu v Ljubljani. Energetsko varčen vrtec je grajen iz lesa, z odprtim atrijem in zeleno streho, s svojimi pametnimi rešitvami pa sodi v sklop Ljubljana, pametno mesto, v katerem z mislijo na okolje in prihodnje generacije omogočamo visoko kakovost življenja meščank in meščanov. Vrtec prvi v Sloveniji ponuja tudi specializirani program za otroke z avtizmom v javni mreži vrtcev.

Pedenjcarstvo

Vrtec Pedenjcarstvo je eden najlepših vrtcev v Evropi in ponosni smo, da je njegovo vrednost in inovativno izvedbo prepoznala tudi strokovna komisija Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, ki je v obrazložitvi zapisala: »Vrtec Pedenjped kaže inovativen pristop v tipološkem in oblikovnem konceptu. Krožna tlorisna oblika objekta, ki v oblikovanju vrtcev pri nas ni pogosta, ustvari dva karakterja zunanjih prostorov. Notranji atrij je nosilec otrokom prijaznih igralnih in izobraževalnih vsebin, ki humano vplivajo na otroški psihološki svet. Zunanji prostori na obodu objekta pa so oblikovani kot odprte zelene površine za igro, ki se spajajo z okolico. Vrtec je primarno grajen iz lesa, kar mu daje dodatno vrednost v perspektivi trajnostne gradnje ter potrjuje potenciale, ki jih zagovorniki lesne industrije spodbujajo v slovenskem prostoru. Posebno navdušuje kakovostno oblikovana notranjost. Vzgojno-izobraževalne težnje se inovativno izražajo v oblikovanju igral, učilnic, pohištva, grafične opreme itd. Objekt bo zaradi njegove narave težko aplicirati v drugih prostorskih situacijah, hkrati pa ga bo zanimivo spremljati kot eksperiment in opazovati v njegovih prihodnjih fazah delovanja.«

Nagrajena tudi Maruša Zorec, ena najvidnejših delujočih slovenskih arhitektk

Platinasti svinčnik za opus in vrhunske dosežke je prejela Maruša Zorec, ki se večinoma posveča prenovi prostorov in stavb kulturne dediščine ter intervencijam v historične ambiente. Med njenimi najodmevnejšimi deli sta tudi prenovi Plečnikove hiše in Švicarije.

Švicarija

Podelitev nagrad bo v petek, 12. oktobra 2018, v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.