sreda, 3. 12. 2014

Zmaga slovenske ekipe na tekmovanju inovativnih start-up ekip v Budimpešti

Na mednarodnem investicijskem forum in start-up tekmovanju – SEE Innovation Competition, na katerem se je predstavilo 20 podjetniških ekip iz Jugovzhodne Evrope, je zmagala slovenska ekipa NERVteh.

Na forumu so se predstavile ekipe iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Madžarske, Italije, Romunije, Srbije, Slovenije in Slovaške. V dopoldanskem delu so se ekipe so investitorje skušale navdušiti za uvrstitev v polfinalni večerni del, v katerem se je za nagrade pomerilo osem finalistov. Za uvrstitev v finale tekmovanja se je poleg ekipe Nervteh, potegovala tudi ekipa SQBZY, članica Tehnološkega parka Ljubljana, s poslovno idejo o zbiranju podatkov o podvodnem svetu za potapljače in plavalce, vendar se ji ni uspelo uvrstiti med najboljše. Ekipa NERVTeh se je v finale uvrstila s podjetniško idejo o cenovno dostopnem avtomobilskem simulatorju za zmanjšanje avtomobilskih nesreč.

V finalnem delu se je predstavilo osem podjetniških ekip:
- Anteam – Italija – programski produkti, ki razširjajo funkcionalnosti najbolj razširjenih CMS platform.
- Evnt.ee – Slovaška – aplikacija, ki omogoča interakcije in povezovanje na množičnih družabnih dogodkih.
- NERVTeh – Slovenija - cenovno dostopni avtomobilski simulator za zmanjšanje avtomobilskih nesreč.
- Wadex – Italija – spletni sistem za avtomatsko izmenjavo rabljenih materialov na trgu reciklažnih materialov za zagotavljanje stabilnih odkupnih cen materiala.
- ZeaLab Products – Madžarska – spletna aplikacija, ki pomaga zmanjšati kilograme, na osnovi beleženja športnih aktivnosti z vzdrževanjem virtualnega hišnega ljubimčka (Tamagochi).
- e-Quantification – Romunija – platforma za povezovanje lastnikov malih generatorjev obnovljive energije z energetskimi operaterji.
- Sauper Umweltdatentechnik – Avstrija – merilec in programska oprema za zagotavljanje varčne porabe energije v stavbah.
- ZedNet Informatika – Madžarska – sistem za sledenje, komunikacijo in uporabnikovo sporočanje razvijalcu napake na spletnih straneh.

Poslovne ideje so ocenjevali mednarodni investitorji in svetovalci s področja pridobivanja virov financiranja:
- Carlo Asquini, poslovni angel, IAG – združenje italijanskih poslovnih angelov
- Peter Barta, strokovnjak in svetovalec za financiranje malih in srednje velikih podjetij, Post Privatization Foundation, Romunija
- Jozsef Berecz, investitor, DBH Investments, Madžarska
- Nina Mazgan, investitorka, Meta Ingenium sklad tveganega kapitala, Slovenija
- Walter Rivera, investitor, Fieder Capital, Madžarska
- Wolfgang Schabereiter, poslovni mentor in finančni svetovalec, BrainPlus, Avstrija

Panel investitorjev je za najboljšo poslovno idejo tekmovanja SEE Innovation Competition razglasil slovensko podjetniško ekipo NERVTeh.
Drugo mesto je pripadlo podjetniški ideji WADEX iz Italije in tretje podjetniški ekipi ZedNet Informatiki iz Madžarske.

Nagradili so tudi najboljšo »zeleno« poslovno idejo tekmovanja, ki je pripadla podjetniški ideji e-Quantification iz Romunije ter najboljšo poslovno idejo start-up podjetnice oz. inovatorke mednarodnega investicijskega foruma, ki je pripadla podjetniški ekipi Sauper Umweltdatatechnik iz Avstrije.

Dogodek - SEE Innovation Competion je potekal v okviru transnacionalnega projekta PROFIS, katerega namen je spodbujanje financiranja inovacij na območju Jugovzhodne Evrope. Konzorcij desetih partnerjev iz devetih držav, med njimi je tudi Tehnološki park Ljubljana, je v okviru projekta na nacionalni ravni izpeljal programe za usposabljanje potencialnih podjetnikov za prejem investicije ter nacionalni izbor start-up ekip z namenom predstavitve najboljših le-teh na mednarodnem investicijskem forumu v Budimpešti.

Tehnološki park Ljubljana je na osnovi izkušenj pri organizaciji podjetniških programov in izborov / tekmovanj za najboljše poslovne ideje izvedel pripravo procesa izbora nacionalnih tekmovanj ter izvedbo mednarodnega investicijskega foruma v Budimpešti.

Na nacionalnem nivoju so partnerji izvedli 27 podjetniških delavnic, katerih se je udeležilo 674 udeležencev. Od tega so pomagali pri pripravi 111 inovativnih podjetniških idej za predstavitev pred investitorji. Pri usposabljanju podjetniških timov za pripravo poslovnih idej so partnerji k sodelovanju povabili 35 investitorjev in svetovalcev s področja financiranja inovativnih start-up projektov.