četrtek, 7. 3. 2019

Zmagali smo na Berlinski turistični borzi

Na eni izmed največjih in najpomembnejših turističnih borz na svetu, berlinski ITB so 6. marca 2019 podelili prestižne nagrade najboljšim destinacijam s seznama Global Top 100 Sustainable Destinations. Ljubljana je zmagala v kategoriji mest in prejela nagrado za najboljšo prakso - izvedbo Borze lokalnih živil.

Letos se je za nagrade potegovalo 44 finalistov v sedmih kategorijah. Najvišje priznanje, ki smo ga osvojili v kategoriji mest, je že peto priznanje Ljubljani s strani Green Destinations.

Žirija je kot tri kriterije za izbor Ljubljane upoštevala: trajnostno oceno Ljubljane pri Green Destinations (njeno zlato priznanje Green Destinations Gold Award), izpeljavo inovativnega projekta Borze lokalnih živil in možnost uporabe takšne prakse tudi drugod.

itb berlin
Foto: Nino Verdnik/STO

Direktorica Turizma Ljubljana mag. Petra Stušek je ob prevzemu nagrade povedala: "Osnovni vzgib za organizacijo prve tovrstne borze lokalnih živil je bila želja organizatorjev spodbuditi lokalno samooskrbo z živili. Kratke nabavne verige imajo pozitivne učinke na več vidikov trajnostnega razvoja mesta in širše regije, tako na področju gospodarstva, vpliva na okolje kot družbenih odnosov, usmeritve, ki jim Mestna občina Ljubljana sledi že več kot desetletje. Tudi pri Turizmu Ljubljana komponente okolju in družbi prijaznega vpletamo v naše proizvode, storitve in projekte, saj se zavedamo vse večje prepoznavnosti koncepta trajnostnega razvoja turizma in povpraševanja turistov po trajnostnih proizvodih. Lokalno pridelane sestavine predstavljajo trend sodobne kulinarike, ki postaja vedno bolj pomemben element turistične ponudbe v Ljubljani, zato nameravamo še naprej izvajati Borzo lokalnih živil in spodbujamo, da se nam pridruži čim več ponudnikov in odjemalcev."

Inovativna Borza lokalnih živil

Borza lokalnih živil je bila v letu 2018 izvedena dvakrat, februarja in novembra. Na pobudo Turizma Ljubljana, Mesten občine Ljubljana, Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR), Kmetijsko Gozdarskega Zavoda Ljubljana in v sodelovanju z zavodom EKOmeter so se na enem mestu zbrali pridelovalci živil iz Ljubljane in regije Osrednja Slovenija ter potencialni kupci iz javnega in zasebnega sektorja.

Borza predstavlja nadaljevanje projekta Zelene nabavne verige, ki poteka od leta 2015 in s katerim povezujemo pridelovalce lokalnih živil s hotelirji in gostinci ter jih tako spodbujamo, da v svojih kuhinjah uporabljajo 100% lokalno pridelana živila.

---

Preberite še: