četrtek, 13. 12. 2012

Zmago Modic na Krakovskem nasipu

V galeriji na prostem na Krakovskem nasipu je na ogled razstava S L I J F J E F D H D E G D “Vesoljna Ljubljana 1999 - 2012” avtorja Zmaga Modica.


Zmago Modic, slikar, rojen 1953, živi in dela v Ljubljani: »Beseda S L I J F J E F D H D E G D je beseda v razvoju, kot je tudi človeštvo v razvoju.«


Razstava, ki sovpada s pravljično svetlobno okrasitvijo Ljubljane, zajema svetlobne okrasitve Ljubljane od leta 1999 do 2012. Na slikah so delno predstavljene vsebine posameznih obdobij z naslovi:


1. PODOBE PRASPOMINA
2. VESOLJNA LJUBLJANA
3. POT ŽIVLJENJA
4. ROJSTVO OBLIK
5. PRINAŠALCI LUČI
6. PRAZNIK OBSTOJA

PODOBE PRASPOMINA so nastale kot podaljšek slikarske razstave v Kresiji, katere osnova je bila s šestimi galaksijami na Stritarjevi ulici. To je bil začetek.
VESOLJNA LJUBLJANA IN POT ŽIVLJENJA je okrasitveno razmišljanje v zvezi z našo domovino – to je vesolje. Glede na mikro in makro Kozmus je logična uprizoritev poti življenja, ki zajema rojstno celico, delitev celice, zarodek, ki mu utripa srce, itd…..Vse pa je podprto s simulacijo atomov, molekul, kasneje DNK-ja, kromosomov, spermijev in jajčec.
ROJSTVO OBLIK se navezuje na umetne tvorbe od pike, črte, kvadrata, romba, kroga, pa do bolj kompliciran prepletov, linij, vijug,….
PRINAŠALCI LUČI so neke vrste mistični dodatek, ki v fizični obliki uprizarjajo pozitivno energijo oz. prinašajo konkretno luč med ljudi. So kot neke brste povezovalec sanj in realnosti.
PRAZNIK OBSTOJA; letošnja okrasitev je dopolnjena v toliko, da v teh kriznih časih prikazuje meteorski dež, ki pikira na nek vulkansko delujoč planet iz česar si obetamo novo življenje ali pa tudi nevarnost. V tem smislu ta sicer optimističen opozorilni projekt »dokumentira« svetlobna oblika pogleda digitalizacije, t.j. pogleda skozi fotoaparat s pripravljeno utripajočo lučko, ki govori o tem, da stvari dojemamo zadnje čase samo še preko zaslonov in ekranov.
Projekt zastavlja končno vprašanje kdo v resnici smo, kaj nas zanima in zakaj gre.

Vabljeni k ogledu in lastnim interpretacijam. Razstava bo na ogled do 8. januarja 2013.