ponedeljek, 13. 12. 2021

Zmagovalec Climathona Ljubljana je Pobarvaj svet

Na hekatonu Climathon Ljubljana 2021, ki je potekal od 29. novembra do 2. decembra 2021, je sodelovalo 6 skupin, ki so iskale ideje in rešitve, kako spodbuditi prebivalce Ljubljane k boljšemu upravljanju z odpadki in sooblikovanju mesta brez odpadkov.

Zmagovalna ideja

Po mnenju žirije si je zmago prislužila aplikacija Pobarvaj svet!, ki združuje tako inovativni kot uporabni del, da se jo izvesti, ima potencial rasti, vključuje vidik krožnega gospodarstva in družbene odgovornosti ter krepitev blagovne znamke podjetja.
Aplikacija predvideva vzpostavitev digitalne platforme, ki povezuje proizvajalca, individualne uporabnike in profesionalne uporabnike, javne ustanove, umetnike, odlagalne centre, z namenom minimizirati odlaganje, ( recikliranje, sežiganje...) odvečnih barv na vodni osnovi.
Avtorji ideje: Ljubljanski kanistri: Jure Žugman, Marcel Lejko, Norma De Saint Picman, Aleš Pirc.

Najbolj uporabna ideja

Najbolj uporabna ideja je po mnenju žirije so Žajfe za Ljubljano, projekt zbiranja odpadne kopalniške embalaže za zero waste park Tivoli. Ideja je, da se odpadno embalažo predela v uporabno pohištvo – klopi, zabojniki za smeti, igrala, korita za rastline in se z njimi opremi park Tivoli.
Avtorji ideje: Modre vrane: Miha Škrokov, Matej Težak, Jurka Jeran, Nadja Košmrlj

Najbolj inovativna ideja

Strokovna žirija je za najbolj inovativna ideja izbrala Od vilic do vil(ic), ki preko spletne platforme omogoča sledljivost in transparentnost bioloških odpadkov. Vse od samih proizvajalcev hrane, meščanov in skozi enostaven model zbiranja tako podatkov kot tudi komposta ter socialnih podjetij.
Avtorji ideje: Earth Hackers: Mojca Kodre, Amela Sijarić, Tina Kovačič, Peter Krivic.

O Climathonu Ljubljana

Na letošnjem Climathonu Ljubljana so ekipe iskale ideje in rešitve za blažitev podnebnih sprememb in prilagajanje nanje ter motivacijske metode za uporabo zelenih, krožnih in digitalnih storitev, izdelkov in procesov.
Izzivi so bili zasnovani na treh tematskih področjih:

  • Biološki odpadki
  • Nevarni gospodinjski odpadki - barve in topila
  • Transparentnost in sledljivost ločevanja in predelave odpadkov