ponedeljek, 9. 8. 2021

Zmajčkov kotiček na osrednji ljubljanski tržnici

Na osrednji ljubljanski tržnici je v bližini Zmajskega mostu nastal novo urejen Zmajčkov kotiček, kjer si lahko s pogledom na Plečnikove arkade in zanimivo okrašena drevesa privoščite okusne jedi ali skodelico dobre kave.

Minuli teden je javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) preuredilo del prostora na osrednji ljubljanski tržnici. Prehrambene kioske in premična vozila so premaknili na novo urejen prostor nasproti kostanjevega drevoreda izpred Plečnikovih arkad. Nastal je prijeten prostor v senci dreves, ki so ga v LPT zaradi bližine Zmajskega mostu poimenovali Zmajčkov kotiček. Obiskovalci tržnice lahko tako od zdaj naprej na skupnem vrtu uživajo v dobrotah gostinske ponudbe.

Pogled na Plečnikove arkade in tržnico

S premestitvijo kioskov in premičnih vozil so v LPT sprostili veduto pod kostanjevim drevoredom in tako omogočili obiskovalcem Zmajčkovega kotička prost pogled na Plečnikove arkade, obiskovalci gostinskih lokalov v Plečnikovih arkadah, ki so bile nedavno vpisane na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine, pa lahko sedaj uživajo ob pogledu na osrednjo ljubljansko tržnico.

Kostanjev drevored v preoblekah Šentjakobskega gledališča 

Oblečena drevesa Šentjakobskega gledališča na tržnici. Foto: arhiv MOL
Oblečena drevesa Šentjakobskega gledališča na tržnici. Foto: arhiv MOL

Zmajčkov kotiček ni edina novost tega dela tržnice. Šentjakobsko gledališče je ob svoji 100. obletnici 21 kostanjevih dreves pred Plečnikovimi arkadami za eno leto obleklo v predelane moške in ženske kostume iz svojih predstav. Pri tem so upoštevali vse kriterije in zahteve podžupana Janeza Koželja in arborista Nejca Praznika in s kostumi drevesa še dodano zaščitili ter poudarili njihovo pomembnost.

Krožno gospodarstvo - kostumi bodo po letu dni postali predpasniki 

Po letu dni bodo v Šentjakobskem gledališču iz odsluženih drevesnih kostumov sešili predpasnike, ki jih bodo podarili prodajalcem in prodajalkam na tržnici. Za ustrezno razgradnjo razstavljenih likov in ločitev različnih odpadkov bodo poskrbeli v skladu z navodili javnega podjetja Voka Snaga ter tako opozorili na pomembnost krožnega gospodarstva.

Preberite tudi: