sreda, 10. 6. 2015

Žrtev/The Sacrifice v Galeriji Kresija

V Galeriji Kresija bo od 10. do 26. junija 2015 na ogled razstava svetovno priznanega ameriškega fotografa Jamesa Nachtweya z naslovom »ŽRTEV / THE SACRIFICE«. Razstava je del programa Festivala Slovenia Press Photo 2015.

Fotoreporter James Nachtwey slovi po svojih neomajnih in ganljivih posnetkih vojne, konfliktov in družbenih prevratov.
Diplomiral je iz umetnostne zgodovine in politične vede na kolidžu Dartmouth v Hanovru, državi New Hampshire, zatem pa služil v trgovski mornarici. Zaradi močnega vpliva dokumentarnih fotografov med vietnamsko vojno in vtisa, ki ga je nanj naredila osupljiva sposobnost fotografije posredovati neposrednost dogodkov, je postal fotograf samouk. Med letoma 1976 in 1980 je deloval kot časopisni fotograf v Novi Mehiki ter se 1980 preselil v New York, kjer je ustvarjal kot svobodni fotograf in se pozneje pridružil agenciji Black Star. Od svoje prve fotoreporterske naloge, ko je fotografiral nemire na Severnem Irskem, je Nachtwey s svojim fotoaparatom pričal dogodkom v Srednji Ameriki, Srednjem vzhodu, Afriki in Vzhodni Evropi. Posnetke s teh žarišč so objavile številne mednarodne publikacije, kot so National Geographic, Life, Time, El País in L’Express. Od leta 1984 je pogodbeni fotograf za revijo Time. Med letoma 1986 in 2001 je bil član fotografske agencije Magnum ter je eden ustanovnih članov agencije VII, katere ime označuje število njenih ustanovnih članov.

Prejel je številne prestižne fotografske nagrade, mnoge celo večkrat, med drugim zlato medaljo Roberta Capa, naslova revijalni fotograf leta in fotograf leta World Press Photo. Zaradi sočutja, ki preveva njegove podobe, in predanosti ga primerjajo z Robertom Capom, zaradi fotografske kompozicije pa s Henrijem Cartier-Bressonom, pri katerem je zajemal navdih.
Nachtwey o svojem delu pravi: »Vedenje o formalnih prvinah fotografije uporabljam z namenom služiti ljudem, ki jih posnamem – in ne nasprotno. Ne prizadevam si podajati izjav o fotografiji. Prizadevam si uporabiti fotografijo za izrekanje o dogodkih po svetu. Ne želim, da so moje kompozicije same sebi namen.«

To sočutje, še posebej iskreno, ko zre v obličje smrti, opustošenje in nečlovečnost, ki jim sledi že več kot dve desetletji, ga spodbuja k prisostvovanju in dokumentiranju srce trgajočih trenutkov intimnih človeških zgodb po vsem svetu.

Vsebino razstave orišejo besede Alaina Mingrama (kustosa postavitve razstave in Jamesovega dobrega prijatelja): "James Nachtwey je sebe vedno označeval kot proti-vojnega fotografa. 12. decembra 2003, ko ga je v Bagdadu ranila granata, ki so jo vrgli v vojaško vozilo marincev, v katerem je bil na patrulji, se je prebudil na operacijski mizi v vojaški bolnišnici med žrtvami in pohabljenimi veterani. Njim je posvetil svoje reportaže."

Med Jamesovimi monografijami sta Deeds of War (1989) in Inferno (1999). O fotografu in njegovem delu je bil posnet tudi dokumentarni film War Photographer (2001), ki si ga boste v okviru Poletne muzejske noči lahko ogledali v Galeriji Kresija (ob 18., 20. in 22. uri).