četrtek, 6. 10. 2011

Župan Tirane v Ljubljani

Župan Zoran Janković je v sredo, 5. oktobra 2011, v Mestni hiši sprejel župana Tirane Lulzima Basha, ki je bil s svojo delegacijo na obisku v Ljubljani.

Župan Tirane je z delegacijo v sredo dopoldne najprej obiskal Tehnološki park Ljubljana, nato pa se je v ljubljanski Mestni hiši sestal s predstavniki Mestne občine Ljubljana in nekaterih njenih javnih zavodov. Tema pogovorov je bila prometna in komunalna infrastruktura.
Ob 13. uri pa je ljubljanski župan Zoran Janković sprejel tiranskega župana v Zeleni dvorani Mestne hiše. Ob tej priliki se je župan Tirane tudi vpisal v Zlato knjigo mesta Ljubljane. Potem pa sta se župana z delegacijama sprehodila po starem mestnem središču.
Mesti Tirana in Ljubljana sta vzpostavili prve stike v letu 1993, ko je ljubljanska delegacija pod vodstvom Jožeta Strgarja, tedanjega predsednika Skupščine mesta Ljubljane obiskala Tirano. Ob takratnem obisku sta župana obeh mest podpisala protokol oziroma namero o vzpostavitvi prijateljstva in sodelovanja med mestoma Ljubljano in Tirano. Zajemala je predvsem interes in možnosti za izmenjavo izkušenj na področju delovanja različnih javnih služb v obeh mestih, šolstva, kulture, zdravstva, športa, turizma in spodbujanje sodelovanja različnih gospodarskih partnerjev.
Leta 1994 je nato delegacija mesta Tirane pod vodstvom tedanjega župana Salija Kelmendija obiskala Ljubljano. Ob povratnem obisku albanske delegacije v Ljubljani so bile potrjene namere o krepitvi dobrega sodelovanja med mestoma. V nadaljevanju pa do konkretnejših rezultatov glede bilateralnega sodelovanja ni prišlo, mesti pa multilateralno sodelujeta v okviru Zveze prestolnic držav srednje in JV Evrope.