petek, 19. 12. 2008

Župan Zoran Janković na obisku v Moskvi

Župan Zoran Janković je včeraj obiskal moskovskega župana Jurija Lužkova. V delegaciji sta ga spremljala podžupana prof. Janez Koželj in Aleš Čerin, predsednik Komisije za mednarodne odnose MOL Roman Jakič, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, vodja Odseka za odnose z javnostmi MOL Tjaša Ficko in protokolarni sodelavec Klement Čepon.

Pridružila sta se tudi predstavnika ljubljanskega gospodarstva, predsednik uprave Petrol, d.d. Marko Križanowsky in direktor Riko, d.o.o. Janez Škrabec.

V sredo, 17.12.2008 se je župan Zoran Janković z delegacijo udeležil sprejema na Veleposlaništvu RS v Moskvi, ki ga je ob Dnevu samostojnosti in obisku župana MOL organiziral začasni odpravnik poslov Veleposlaništva RS Oto Pungartnik.

Pred včerajšnjim srečanjem z županom Moskve pa se je delegacija MOL srečala tudi z vodstvom moskovskega Departmaja za podporo in razvoj malega in srednjega gospodarstva.

Župana Moskve in Ljubljane sta v pogovoru predstavila najpomembnejše projekte in aktivnosti v svojih mestih ter načrte za prihodnost. Strinjala sta se, da so odnosi med Ljubljano in Moskvo kakovostni, v prihodnosti pa jih bomo še okrepili, predvsem s sodelovanjem in izmenjavo izkušenj na področjih prometa, komunalne infrastrukture, stanovanjske politike, socialnih politik in kulture. Župana sta soglašala, da je v času krize vloga mest še posebej pomembna na področjih spodbujanja in izvajanja investicij ter pri preprečevanju tako nezaposlenosti kot podražitev komunalnih storitev.

Župan Mestne občine Ljubljana je izrazil spoštovanje gospodu Lužkovu in dejal: »Ponosen sem na prijateljstvo med Moskvo in Ljubljano. Po medčloveških odnosih sta Moskva in Rusija zame del Evrope, kar je odraz medkulturnega dialoga. Ob nastopu mandata sem si želel srečati legendarnega župana Moskve, kolega Lužkova, ki je s svojo vizijo in razvojno politiko v šestnajstih letih uspel zelo razviti mesto. Moskva ima izjemen čar.«

Ob koncu srečanja je bilo dogovorjeno, da župan Lužkov obišče Ljubljano v letu 2009, ko bo v slovenski prestolnici gostoval tudi Bolšoj teater.

 

 

Odsek za odnose z javnostmi