sreda, 16. 2. 2022

Župan Zoran Janković prejel državno odlikovanje Srbije

Župan Zoran Janković je na slovesnosti ob dnevu državnosti Republike Srbije v torek, 15. februarja 2022, iz rok srbskega predsednika Aleksandra Vučića prejel državno odlikovanje.

Zoran Janković je odlikovanje prejel za posebne zasluge pri razvoju in utrjevanju sodelovanja in prijateljskih odnosov med Republiko Srbijo in Republiko Slovenijo.

Župan se je ob tem zahvalil predsedniku za izkazano čast in dodal, da mu priznanje srbske države predstavlja posebno čast, saj je to nagrada države, v kateri je bil rojen in kjer je živel 12 let. Izpostavil je, da je prejem priznanja v njem prebudil 50% njegove srbske krvi po očetu in da mu bo letošnji dan državnosti Republike Srbije za vedno ostal v najlepšem spominu.

»Odlikovanje sem sprejel s ponosom, razumem pa ga tudi kot potrditev mojega prepričanja, da so skupna prizadevanja za odličnost odnosov med dvema prijateljskima narodoma in državama temelj naše skupne – evropske in svetovne – prihodnosti. Menim, da moramo ta prizadevanja vcepiti v zavest tudi mlajšim generacijam, ki bodo svoje sobivanje gradile na naših temeljih,« je v zahvali poudaril župan in dodal, da si bo še naprej prizadeval za razvoj in iskanje sinergij na vseh skupnih interesnih področjih.

Župan je izpostavil tudi odlično sodelovanje med Ljubljano in Beogradom, glavnima mestoma Slovenije in Srbije. Mesti, ki sta pobrateni od leta 2010, sodelujeta na različnih področjih ter skrbita za prenose dobrih praks med mestoma.