torek, 12. 6. 2012

Župančičeve nagrade 2012

Župančičeve nagrade 2012, najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture, so podeljene.

Komisija Mestne občine Ljubljana za podelitev Župančičevih nagrad v sestavi: prof. dr. Milček Komelj, izr. član SAZU, predsednik komisije in člani doc. dr. Andrej Blatnik, Matevž Čelik, Jurij Meden, dr. Tomaž Toporišič, doc. dr. Gregor Pompe in Vojko Vidmar, so odločili o letošnjih prejemnikih najvišjega priznanja MOL za umetniške stvaritve. Njihov predlog je potrdil župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

Letošnje Župančičeve nagrade je župan Zoran Janković v torek, 12. junija 2012, zvečer slovestno podelil na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Župančičeva nagrada 2012 za življenjsko delo

Župančičevo nagrado za življenjsko delo je prejela dramska in filmska igralka, prvakinja Slovenskega mladinskega gledališča Olga Kacjan.

V bogatem igralskem opusu v gledališču in filmu je Olga Kacjan ustvarila mojstrske, presunljive in nepozabne igralske upodobitve. Visoko umetniško vrednost njenega opusa so prepoznali gledališki in filmski kritiki, pa tudi člani komisij, ki so ji podelili številne stanovske nagrade. V upodabljanju odrskih in filmskih likov, ki je v celoti prežeto s pristno izpovednostjo in osebnim umetniškim sporočilom, naj spomnimo na Parisado v Šeherezadi, Jacinto v Pohujšanju po Cankarju, Jokasto v Kralju Ojdipu, Lissie Kelch v Eni in drugi, na interpretko Kleistovih pisem v uprizoritvi Diptih o ljubezni – Kleist, Susn v Susn, Mater v Robertu Zuccu, Pepeto v Klovnih, Madame de Clairwil v Juliette Justine, Ano Andrejevno Ahmatovo v Suprematu, Dvorjanko in Mater v Poroki, sestro Cecilijo v Hiši Marije Pomočnice, Marijo v Šumiju, Barinovega slugo v Vampirju, Pulherijo Aleksandovo Raskolnikovo v Zločinu in kazni, pa tudi na filmske vloge v Povesti o dobrih ljudeh, Dekliškem mostu, Železnem križu, Splavu meduze, Savu Šumanoviću, Svetozarju Markoviću, Dediščini in Carmen.

Umetnica s svojim natančnim študijem likov odkriva njihove nepričakovane razsežnosti in jih uprizarja z izjemno subtilnostjo in zavezujočo prezenco, zaznamovano s posebno krhkostjo. Njeno ime je pojem slovenskega gledališča in filma ter gledališča in filma nekdanje Jugoslavije in osrednje ime Slovenskega mladinskega gledališča, ki s svojimi odmevnimi svetovnimi gostovanji nosi sloves slovenskega gledališča v svet kot eno najprepoznavnejših in najbolj vitalnih.


Župančičeva nagrada za dveletno ustvarjanje 

Župančičeve nagrade za dveletno ustvarjanje (2010–2012) so prejeli:

IZTOK KOVAČ, plesalec, koreograf, pedagog, ustanovitelj in umetniški vodja EnKnapGroup, za umetniško vodenje stalnega ansambla za sodobni ples EnKnapGroup, za avtorstvo didaktične plesne predstave Pozor hud ples!, za koreografijo Child in Time v predstavi Triptih in za koreografijo v predstavi Rekviem.

TOBIAS PUTRIH, kipar in vizualni umetnik, za samostojne razstave v pariškem Centru Pompidou, na mednarodnem bienalu v Sao Paulu, slovenski galeriji Gregor Podnar v Berlinu, galeriji Pinksummer v Genovi, galeriji Meullenstein (Chelsea) v New Yorku in na mednarodnem sejmu v Hongkongu, za skupinske razstave v Kanadi, Avstraliji, Italiji, na Poljskem ter za scenografijo za uprizoritev Mačka na vroči pločevinasti strehi T. Williamsa v programu Mestnega gledališča ljubljanskega.

PROF. UROŠ ROJKO, skladatelj, klarinetist in univerzitetni pedagog, za izvedbe lastnih del v Sloveniji (Ljubljani, Mariboru, Celju, Radovljici, Velenju, Piranu, Novi Gorici) in v tujini (Freiburgu, Celovcu, Seatlu, Bruslju), za sodelovanje na 25. slovenskih glasbenih dnevih s komorno opero Kralj David, na Svetovnih glasbenih dnevih ISCM s skladbo Diapento ter za odmevne koncere Tria Qou vadis in Solistov iz Karlsruheja, kjer se je umetnik predstavil kot izvajalec in skladatelj.