petek, 9. 6. 2017

Župančičeve nagrade 2017

Predstavljamo prejemnike Župančičevih nagrad 2017, najvišjih priznanj Mestne občine Ljubljana za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture.

Mestna občina Ljubljana je tudi tokrat nagradila vrhunskost štirih umetnikov, ki s svojim ustvarjalnim delom širijo ugled Ljubljane doma in po svetu.

Župančičevo nagrado za življenjsko delo je prejel skladatelj Jakob Jež.

Skladatelj, glasbeni pedagog in urednik Jakob Jež je Župančičevo nagrado prejel za impozanten skladateljski opus, ki je eden od nepogrešljivih stebrov visoke glasbene kulture na Slovenskem, zavezan izvirnemu prenavljanju nacionalne tradicije, gorečemu iskanju novih zvočnih svetov, ljubezni do vokalne glasbe, pa tudi kritičnemu in humornemu odzivanju na svoj čas. S svojim globokim zavedanjem o odgovornosti umetniškega poslanstva in izvirno zvočno domišljijo je glasbeno tradicijo prenavljal v prvi vrsti s prodiranjem v odnos med tonom in besedo, od koder je privrel njegov veličasten zborovski opus, osrednji del umetnikovega glasbenega ustvarjanja; v zborovski literaturi je kot prvi uvedel gibalni element, v nekaterih delih pa tudi različne instrumente. Njegova dela so na železnem repertoarju domala vseh pomembnih slovenskih zborov in nagrajena na mednarodnih glasbenih srečanjih. Ob ustvarjanju glasbe je bil umetnik tudi priljubljen glasbeni pedagog in urednik glasbenih revij Grlica in Novi zbori. Njegova dela so dostopna na številnih nosilcih zvoka, zadnja avtorska plošča je iz leta 2013, pred dvema letoma pa je izšel tudi monografski zbornik Odzven narave do zvezd. Mestni občini Ljubljana je v ponos, da lahko Prešernovega nagrajenca Jakoba Ježa, vse življenje tesno povezanega s poezijo, počasti tudi z Župančičevo nagrado za življenjsko delo.

170608 podelitev Zupancicevih nagrad nrovan 046

Župančičevo nagrado za dveletno ustvarjanje so prejeli:

  • Avtorica animiranih filmov Špela Čadež

Ustvarjalka animiranih filmov Špela Čadež prejme Župančičevo nagrado 2017 za animirani film Nočna ptica, ki tematizira alkoholizem kot nikoli dovolj odgovorno obravnavano družbeno patologijo. Po vsem svetu z desetinami nagrad obsipana umetnica, ki je postavila Ljubljano na svetovni zemljevid že s svojim prvencem Boles, v katerem se je poklonila arhitekturi Stare Ljubljane, je s svojim najnovejšim animiranim filmom v ta medij vpeljala tudi tehnološko inovacijo analognega snemanja. Film je ustvarila na odpisani multiplan mizi, ki jo je namestila v svoj studio v kulturni četrti Šiška, ki ga obiskuje vse več mednarodnih animatorjev in producentov. Tako je Ljubljano postavila v svetovno središče kot scenski in produkcijski prostor, zato ji mesto na obetavni ustvarjalni poti izreka priznanje z Župančičevo nagrado.

170608 podelitev Zupancicevih nagrad nrovan 029

 

  • Gledališki, filmski in radijski igralec Željko Hrs

Gledališki, filmski in radijski igralec Željko Hrs prejme Župančičevo nagrado 2017 za šest odrskih upodobitev v zadnjih dveh letih v matičnem Slovenskem mladinskem gledališču: pričevalca zgodbe somalijskega pirata na nemškem sodišču in vojaka Stefana Dorscha v predstavi Norčevanje teme, Kreša Petrovića v Rokovi modrini, Borisa Oblaka v predstavi Glengarry Glen Ross, komentatorja v projektu mi, evropski mrliči in Vodja letalske družbe v predstavi Človeški faktor. Temeljni igralčev dar je mehka mnogozvočna glasovna barva kot njegov srčni odtis, ki vsako od odrskih interpretacij izrazito ponotranja in prežarja s pristno empatijo. Ob tem umetnik zlahka napolni svojo telesno podobo in umetniško osebnost le s svojo odrsko prezenco ali tudi fizično skrajno zahtevnimi manifestacijami, saj je težišče njegove interpretacije lastna angažirana etična drža, ki nepogrešljivo soustvarja prav tako držo svetovno uveljavljenega Slovenskega mladinskega gledališča.

170608 podelitev Zupancicevih nagrad nrovan 032

 

  • Pisatelj Goran Vojnović

Pisatelj in režiser Goran Vojnović prejme Župančičevo nagrado 2017 za roman Figa, ki je za uspešnicama Čefurji, raus in Jugoslavija, moja dežela tretja pomembna slovenska literarna umetnina avtorja, katerega izpovedni dar je rojen v močnem dušnem zaznavanju sporočil odprtega srca v svetu razmerij s svetovi drugih, zaznamovanega z družinskimi kulturnimi koreninami ob trku z drugačno kulturo okolja. Pristnost pripovedovalčevega glasu v romanu Figa poganja občutenje tujstva in meja, iskanja odgovorov v zrcalu generacij prednikov in prostora osebne svobode v ljubezenskih razmerjih. Mestna občina Ljubljana z Župančičevo nagrado zato izreka priznanje ne le sijajno nadarjenemu pisatelju, ampak tudi glasniku strpnosti in medsebojnega spoštovanja, ki ju Ljubljana goji kot svoji temeljni vrednoti v mestni skupnosti.

170608 podelitev Zupancicevih nagrad nrovan 039

 

Komisijo Mestne občine Ljubljana za podelitev Župančičevih nagrad so sestavljali: predsednik, akademik prof. dr. Milček Komelj ter člani dr. Ignacija J. Fridl, Matevž Čelik, Varja Močnik, prof. dr. Gregor Pompe, izr. prof. dr. Tomaž Toporišič in Vojko Vidmar.