četrtek, 22. 7. 2004

Županja MOL Danica Simšič otvorila razstavo Žal

Županja MOL Danica Simšič je danes v Steklenem atriju Mestne hiše nagovorila navzoče ob odprtju razstave Žal, ki je posvečena 90 - letnici ustanovitve tega ljubljanskega podjetja.

Žale javno podjetje d.o.o., ki se ukvarja s pogrebno in pokopališko dejavnostjo šteje 1. avgusta 2004 90-letnico ustanovitve. Prvi pokop na pokopališču Žale so opravili leta 1906, desetletje kasneje leta 1914 pa je bil ustanovljen prvi pogrebni zavod. Staro pokopališče, ki je v začetku 20. stoletja preraslo potrebe razvijajoče se Ljubljane, je zamenjalo pokopališče Žale. Arhitekt in ustvarjalec Žal Jože Plečnik je s svojevrstnim slogom zaznamoval pokopališče, ki ima danes osrednjo gospodarsko in kulturno vlogo v mestni občini Ljubljana. Zgodovina podjetja Žale d.o.o., ki se je začela pisati v začetku 20. stoletja, na pragu 21. stoletja šteje visoki jubilej, ki si nedvomno zasluži posebno pozornost.

Žale javno podjetje d.o.o. je v sodelovanju s Petrom Krečičem, ki je kustos razstave, pripravilo slikovit povzetek devetdeset letne zgodovine podjetja. Na razstavi, ki bo javnosti na ogled v Steklenem atriju Mestne hiše Ljubljana, od 23. julija do 8. avgusta, si bodo obiskovalci lahko skozi fotografije ogledali gospodarsko in kulturno rast podjetja od leta 1914 naprej. Poudarek razstave je na zgodovinskem razvoju Žal in arhitekturnih stvaritvah, ki so nepogrešljiv in prepoznaven znak podjetja Žale.