petek, 9. 7. 2004

Županja MOL Danica Simšič priredila sprejem za člane odbora evropskega tedna mobilnosti

Županja MOL Danica Simšič je danes v Rdeči dvorani Mestne hiše priredila sprejem za člane Odbora za načrtovanje in izvedbo Evropskega dneva brez avtomobila 22.9.2003 in Evropskega tedna mobilnosti od 16. do 22. septembra 2003.

Županja je v svojem nagovoru poudarila, da je evropski teden mobilnosti (ETM) osrednja evropska pobuda, ki poteka pod pokroviteljstvom Evropske komisije, prizadeva pa si za uresničevanje trajnostnega prevoza v mestih in ozaveščanje o koristih, ki jih trajnostna mobilnost prinaša za okolje, zdravje in kakovost življenja v urbanih središčih. Že drugo leto zapored ETM nagrajuje aktivnosti in prizadevanja lokalnih skupnosti na omenjenem področju. V ETM 2003 je bilo vključenih kar 723 mest, glavno nagrado pa je prejela prav Mestna občina Ljubljana.

S svojimi lokalnimi interesnimi skupinami je Ljubljana pripravila izjemno pester program. Eden večjih uspehov programa je bila akcija "V mesto brez avtomobila", ki je potekala 22. septembra 2003, v okviru katere je MOL za motorni promet zaprla ožji del mestnega središča med 5. uro zjutraj pa vse do polnoči. Ljubljana je med drugim tudi povečala število parkirnih mest za osebe s posebnimi potrebami. To je le eden od primerov prizadevanj Ljubljane, da bi naredila prevoz bolj dostopen vsem.

Sprejema se je udeležil tudi veleposlanik delegacije EU v Sloveniji Erwan Fouere, ki je čestital Ljubljani ob prejemu okoljskega oskarja.

Letošnji Evropski teden mobilnosti nosi naslov "Varne ulice za otroke".