sreda, 28. 7. 2004

Županja MOL sprejela člane Slovenske narodne podporne enote (SNPJ)

Županja MOL Danica Simšič je včeraj, 27.7.2004, sprejela člane Slovenske narodne podporne enote.

SNPJ je bila ustanovljena leta 1904 v Chicagu kot zavarovalniško združenje slovenskih izseljencev v ZDA, ki pri delodajalcih niso mogli dobiti življenjskega in zdravstvenega zavarovanja. Organizacija je imela ob ustanovitvi 270 članov, sedaj pa ima že 42.000 članov, med katerimi pa niso več le slovenski izseljenci in njihovi potomci ampak tudi drugi Američani.

Letos je organizacija praznovala 100. obletnico svojega obstoja in delovanja. Ob tej priložnosti je slovenski veleposlanik v ZDA Davorin Kračun v imenu predsednika RS dr. Janeza Drnovška predal predsedniku SNPJ-a Josephu Evanishu najvišje državno odlikovanje - zlati znak svobode RS.

Člani SNPJ vsako leto obiščejo Slovenijo. Namen obiska je ohranjanje stikov z državo, iz katere izhajajo. Kot vsako leto bo organizacija tudi letos darovala ček za izgradnjo Pediatrične klinike v Ljubljani. S prispevkom 21 000 USD (4.158.000 SIT) pa je tudi največji donator za Pediatrično kliniko, za kar se jim je županja kot članica UO za izgradnjo Pediatrične klinike še posebej zahvalila.