četrtek, 13. 1. 2011

Zygmunt Bauman v Ljubljani

Eden največjih živečih sociologov, prof. Zygmunt Bauman, se je v sredo, 12. januarja 2011, mudil na obisku tudi v ljubljanski Mestni hiši.

Na povabilo Filozofske fakultete in pod pokroviteljstvom dekana Filozofske fakultete prof. dr. Valentina Bucika se je v Ljubljani mudil veliki sociolog prof. Zygmunt Bauman, avtor številnih kritičnih diagnoz sodobnega časa ter skovank tekoča moderna, tekoči časi, tekoča identiteta in mnogih drugih. Prof. Bauman je imel ob 50. obletnici Oddelka za sociologijo na Filozofski fakulteti tudi predavanje na temo vloge sociologije v teh modernih spremenljivih časih (orig. Mission of sociology in the liquid-modern times).

V Mestni hiši ga je isti dan pred predavanjem sprejel župan Zoran Janković. Prof. Bauman se je vpisal v spominsko knjigo mesta Ljubljane in od župana prejel simbolično darilo.

Prof. Zygmunt Bauman (rojen 19.11.1925 v Poznanu) je poljski sociolog, ki od leta 1971 živi v Angliji, potem ko je moral spričo antisemitskega pregona zbežati iz Poljske. Profesor sociologije na Univerzi v Leedsu (od leta 1990 tudi zaslužni profesor) je Bauman postal najbolj znan po svoji analizi razmerja med modernostjo in holokavstom in postmodernim konzumerizmom.
Bauman je študiral sociologijo na Varšavski akademiji družbenih znanosti in nadaljeval s študijem filozofije na Univerzi v Varšavi. Med svojim bivanjem na London School of Economics je pripravil obsežno študijo britanskega socialističnega gibanja, svojo prvo veliko delo. Najprej je bilo delo objavljeno na Poljskem leta 1959, prevedeno in nato objavljeno v angleščini leta 1972.

Bauman je nadaljeval z objavami novih knjig. »Sociologija vsakodnevnega življenja« leta 1964, je dosegla množični odziv med bralstvom in kasneje postavila temelje za njegovo angleško knjigo in učbenik »Misliti sociološko« (1990).

V začetku je Bauman ostajal blizu ortodoksne marksistične doktrine, vendar je z vplivi Antonia Gramscija in Georga Simmla (še dveh klasikov sociologije) postajal vse bolj kritičen do poljske komunistične vlade. Spričo tega ni v komunistični Poljski nikoli dobil profesure, ampak je po svojem nekdanjem učitelju, znamenitem Julianu Hockgeldu postal namestnik direktorja UNESCO oddelka za družboslovje v Parizu (1962).

Bauman je bil nagrajen z Evropsko Amafli nagrado za sociologijo in družboslovje leta 1992 in z nagrado Teodorja W. Adorna mesta Frankfurt leta 1998. Leta 2010 je bil skupaj z Alainom Tourainom, znanim filozofom, nagrajen z nagrado princa Asturijskega za komunikacije in humanistiko.
Univerza v Leedsu je septembra 2010 znotraj svoje School of Sociology and Social Policy v Baumanovo čast ustanovila Baumanov inštitut: http://sociology.leeds.ac.uk/bauman/

V slovenščino so prevedene tri Baumanove knjige: Tekoča moderna, Moderna in holokavst, Identiteta: pogovori z Benedettom Vecchiem.