Krepimo ugled mesta

Vedno več povabil v tujino

Zaradi okrepljene mednarodne prepoznavnosti in ugleda Ljubljane ter njenega vodstva se je v zadnjih letih občutno povečalo število povabil predstavnikom MOL, tako na bilateralna srečanja v evropska mesta in širše kot na mnoge multilateralne dogodke – strokovne konference in kongrese ter mednarodna politična srečanja. Predstavniki Mestne občine Ljubljana smo dobrodošli in zaželeni sogovorniki v mnogih razpravah o izzivih, s katerimi se soočamo v mestih, ter o priložnostih nadaljnjega urbanega razvoja. Zaradi tesnega sodelovanja z mestom Dunaj beležimo več srečanj z županom dr. Michaelom Häuplom in njegovimi sodelavci, ob več priložnostih nas je sprejel župan Istanbula dr. Kadir Topbaş. Aktivno sodelujemo tudi z bližnjima Zagrebom (župan Milan Bandić) in Trstom (župan Roberto Dipiazza in župan Roberto Cosolini) ter drugimi mesti v sosednjih državah. 

Na čelu z županom Zoranom Jankovićem pa smo bili med drugim tudi gostje v:

  • Moskvi pri županu Juriju Lužkovu (2008) in županu Sergeju Sobjaninu (2015)
  • Pekingu pri županu Guo Jinlongu in Chengduju pri nekdanjemu županu in partijskem sekretarju Li Chunchengu (2011). Župan Zoran Janković je bil ob svečani obeležitvi 30. obletnice sodelovanja med mestoma imenovan za častnega meščana mesta Chengdu.
  • Londonu pri županu Borisu Johnsonu (2013)
  • Rimu pri županu Gianniju Alemannu (2011) in županu Ignaziu Marinu (2014)
  • Madridu pri županji Ani Botella (2015), ko smo se udeležili tudi dogodka organizacije World Travel & Tourism Council (WTTC) in prejeli nagrado za najbolj trajnostno destinacijo na svetu – Tourism for Tomorrow.
  • Berlinu pri nadžupanu Michaelu Müllerju (2015)
  • Ankari pri županu Melihu Gökçeku (2015)
  • Parizu pri županji Anne Hidalgo (2016)

ter v mnogih drugih mestih v Evropi in po svetu. 

Zelena prestolnica okrepila mednarodni ugled

Naziv zelene prestolnice Evrope 2016 je Ljubljani prinesel posebno mesto na zemljevidu mest, kjer je trajnostni razvoj ključnega pomena. V tujini smo izvedli več kot 50 predstavitev projekta Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016. Beležimo tudi povečano aktivno udeležbo na mednarodnih konferencah, ki so namenjene ukrepom za izboljšanje kakovosti življenja meščanov in meščank.

mednarodno 3

Župan Zoran Janković je leta 2016 v Parizu na Mednarodni konferenci mest in metropolisov Mesta za zrak predstavil primere dobrih praks Ljubljane, zraven županja Pariza Anne Hidalgo. Foto: arhiv MOL 

Srečanje in sodelovanje z veleposlaniki drugih držav v Ljubljani

Župan Zoran Janković se ob različnih priložnostih, tradicionalno pa ob nastopu funkcije ter ob slovesu, srečuje z veleposlaniki, akreditiranimi v Republiki Sloveniji, saj Mestna občina Ljubljana z vsemi veleposlaništvi vzdržuje prijateljske odnose ter z njimi izjemno dobro sodeluje.

Veleposlanica Kraljevine Španije Nje. eksc. gospa Anunciada Fernández de Córdova

Veleposlanica Kraljevine Španije Nje. eksc. gospa Anunciada Fernández de Córdova na sprejemu v Mestni hiši (2015). Foto: Nik Rovan 

Dnevi Ljubljane v tujini

Mestna občina Ljubljana se z namenom promocije mesta, kulture in različnih oblik sodelovanja predstavlja v tujini. Dogodkov se praviloma udeležujejo tudi politični predstavniki mest, saj v okviru vsakega pripravimo tudi bilateralno srečanje na najvišji ravni. Izjemno dobro sodelujemo tudi s slovenskimi veleposlaništvi v tujini. Dneve Ljubljane smo izvedli v Varšavi (2009), Budimpešti (2011), Rimu (2015), Milanu na sejmu EXPO (2015) ter Sofiji (2017) in Pragi (2017). 

Dnevi prijateljskih mest v Ljubljani 

Tudi v Ljubljani z veseljem gostimo prijateljska mesta, da se predstavijo našim meščankam in meščanom: Dnevi Prage v Ljubljani (2014), Dan Sofije v Ljubljani (2015), Dnevi Moskve v Ljubljani (2016), Dnevi Dunaja v Ljubljani (2016), Dnevi Budimpešte v Ljubljani (2017).

17.

Mag. Renate Brauner, mestna ministrica za finance, gospodarstvo in mednarodne zadeve mesta Dunaj, in župan Zoran Janković na dunajskih dnevih v Ljubljani (2016). Foto: Anže Petkovšek