Medmestno in mednarodno sodelovanje

Sodelovanje, mreženje in izmenjava dobrih praks

Mestna občina Ljubljana ima podpisanih 25 partnerskih sporazumov z drugimi mesti, od katerih tretjino predstavljajo prestolnice. Tudi v prihodnje bomo krepili ter vzpostavljali sodelovanje zlasti s partnerskimi in drugimi mesti, predvsem, ko bodo na ta način omogočene nove poslovne, kulturne, politične in druge povezave.

Izjemno težo ima tudi aktivna prisotnost v mednarodnih organizacijah in mrežah, ki pomeni uveljavljanje Ljubljane v mednarodnem okolju, kjer mesta potrjujejo in utrjujejo svojo identiteto, prepoznavnost in pomen. Tako sodelovanje omogoča preprosto in učinkovito mreženje, saj se na enem mestu zberejo številni predstavniki različnih mest, kar pomeni tudi lažji dostop do informacij in kasneje možnosti izmenjav na dvostranski ravni.

Vse to Ljubljana uresničuje ne samo na osnovi podpisanih partnerskih sporazumih, ampak tudi kot članica vseh naštetih mrež in organizacij, predstavljenih na tej podstrani. 

Ljubljana, gostiteljica velikih mednarodnih dogodkov

V Mestni občini Ljubljana organiziramo in gostimo številne mednarodne dogodke. Izpostavljamo nekatere najpomembnejše, ki smo jih gostili v zadnjih letih, in ki so v mesto pripeljali številne visoke predstavnike mest in organizacij.

Uspešen CIVITAS FORUM

V Ljubljani smo se dokazali kot prijazni gostitelji in poželi navdušenje obiskovalcev 13. CIVITAS Foruma, najpomembnejše evropske konference na področju trajnostne mobilnosti v mestih, ki je pri nas oktobra 2015. Uspešno zaključen forum je z nosilno temo »Mesto si delimo« združeval rekordno število udeležencevokoli 560 ljudi iz 48 držav, med njimi politične predstavnike številnih evropskih mest, sodelavce mestnih uprav in organizacij, strokovnjake in zainteresirane posameznike, ki se ukvarjajo predvsem z mobilnostjo, urejanjem prostora, znanostmi o okolju in drugimi vidiki ustvarjanja bolj prijaznih mest, dostopnih za vse, pa tudi inovatorje in ponudnike zanimivih izdelkov s področja trajnostne mobilnosti. Več o dogodku preberite tukaj.

CIVITAS Forum je mreža mest, ki si prizadevamo za razvoj trajnostne mobilnosti v mestih in deluje od leta 2003. Vanjo je vključenih že več kot 200 evropskih mest – tistih, ki so sodelovala v projektih, ki jih je sofinancirala Evropska komisija v pobudi CIVITAS, in tistih, ki pri uveljavljanju trajnostne mobilnosti sledijo smernicam in politikam, ki jih promovira pobuda CIVITAS.  V Ljubljani smo bili bila vključeni v dva projekta pobude CIVITAS (ELAN in MOBILIS) in v njunem okviru izvedli 24 ukrepov, ki so pripomogli k razvoju trajnostne mobilnosti in spremembi potovalnih navad v Ljubljani.

Ljubljana je bila za gostiteljico konference izmed treh finalnih mest (v izboru sta bila še danski Odense in italijanska Reggio Emilia) izbrana predvsem zaradi napredka pri izvajanju ukrepov na področju trajnostne mobilnosti v zadnjih letih.

 151007 otvoritev CIVITAS foruma 2015 nrovan 29 

Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016

V letu 2016 smo bili ponosni nosilci naziva Zelena prestolnica Evrope 2016. Leto smo obeležili s celoletnim programom, številnimi dogodki ter aktivnostmi, v mestu pa gostili številne visoke predstavnike. Največ obiskovalcev smo v naše mesto privabili marca, ko smo v Ljubljani s celodnevnim dogajanjem, ki je vrhunec doživelo na slovesni otvoritvi v Stožicah, tudi uradno obeležili zeleno leto. Slavnostni govorniki so bili predsednik vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar, evropski komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella, evropska komisarka za mobilnost in promet Violeta Bulc ter župan Zoran Janković. Otvoritveno slovesnost je v živo prenašala Televizija Slovenija na svojem drugem programu. Več o dogodku preberite tukaj.

Konferenca EUROCITIES na temo krožnega gospodarstva

V času evropskega meseca krožnega gospodarstva smo organizirali in gostili v Ljubljani. Konference se je udeležilo več kot 600 delegatov iz 120 evropskih mest, 60 županov in podžupanov, med njimi tudi dunajski, amsterdamski, rotterdamski in talinski župan. Dogodka se je aktivno udeležila tudi komisarka za mobilnost in promet, Violeta Bulc. Osrednji govorec Janez Potočnik je predstavil vlogo krožnega gospodarstva v mestih. Program smo poleg inovativnih vsebinskih sklopov popestrili z okroglimi mizami, na katerih so udeleženci razpravljali o družbi, partnerstvih, gospodarstvu in rasti po krožnih načelih. Dogodek smo postavili na novo, višjo raven, kar bo zagotovo velik izziv za prihodnje organizatorje. Več o dogodku preberite tukaj.

Mrežo mest EUROCITIES so leta 1986 ustanovili župani šestih velikih evropskih mest – Barcelone, Birminghama, Frankfurta, Lyona, Milana in Rotterdama – danes pa je vanjo vključenih več kot 130 največjih evropskih mest ter 40 partnerskih mest, v katerih živi 130 milijonov ljudi. Ljubljana je članica mreže od leta 1995, od leta 2015 pa tudi članica Izvršnega odbora.

Evropska organizacija mest od leta 2006 podeljuje letne nagrade za izjemne dosežke članic organizacije na področju aktivnosti, ki izboljšujejo kakovost življenja meščanov. Tema razpisanih nagrad je vsako leto drugačna in sovpada s temo letne konference Eurocities. Ljubljana je tudi prejemnica te nagrade, in sicer smo leta 2013 za projekt "Zagotavljanje varnosti in enakih možnosti v prometu za otroke in osebe z oviranostmi" dobili nagrado v kategoriji Pametno bivanje.

Ljubljana je bila za gostiteljico konferenco izbrana leta 2015, ko sta bila gostitelja švedski Malmö in danski Kopenhagen.