sreda, 10. 1. 2018

10. Bobri prihajajo v Ljubljano

V Ljubljani od 20. januarja do 8. februarja poteka že 10. festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.

Bobri, priljubljeni festival kulturno-umetnostne vzgoje, ki vsak začetek leta v Ljubljano pripeljejo živahno kulturno dogajanje za otroke in mlade, praznujejo 10. rojstni dan. V desetih letih so zrasli v eno najpomembnejših prireditev v Sloveniji, posvečenih kulturno-umetnostni vzgoji. Prvo leto se je brezplačnih kulturnih dogodkov razveselilo 7000 obiskovalcev, lani pa že več kot 17.000. Festival se širi tudi iz Ljubljane, saj se bodo Bobri letos odvijali tudi v Domžalah in Sežani, kjer so prav tako pripravili pester program.

Rdeča nit festivala bo poezija

V Ljubljani bodo lahko obiskovalci od druge polovice januarja pa vse do kulturnega praznika na več kot 40 prizoriščih obiskali 164 dogodkov, ki jih bo pripravilo več kot sedemdeset različnih producentov s področja kulture za otroke in mlade. Festival vsako leto izpostavi določeno temo; pretekla leta smo tako podrobneje predstavili knjigo, likovno umetnost, film, glasbo, arhitekturo in oblikovanje, ekologijo in večkulturnost. Letos bo rdeča nit festivala poezija, ki jo bomo obiskovalcem skušali približati igrivo in zabavno. V svet poezije bomo vstopali preko različnih glasbenih, gledaliških, knjižnih in filmskih prireditev, z njo se bomo poigrali na številnih delavnicah, kjer bomo iskali rime in kovali verze ... Spoznavali bomo slovenske pesnike, tako tiste, ki jih ni več med nami, a so pomembno zaznamovali področje pesništva za otroke, kot te, ki nas s svojim pisanjem in nastopi razveseljujejo še danes.

Odprtje, ki bo tudi tokrat v Slovenskem mladinskem gledališču, bo posvečeno poeziji Toneta Pavčka. Pred leti se je Tomaž Grom z Zavodom Sploh v projektu Sonce in sončice po vsem svetu odločil v glasbo preliti zvočnost in barvitost Pavčkovih verzov, k izvirnosti predstave pa zagotovo dodatno pripomorejo prav zanjo nastali prevodi v tuje jezike, ki jih bomo slišali v izvedbi slovenskih in tujih umetnikov.

Prevzem brezplačnih vstopnic bo v soboto, 13. januarja, med 11. in 16. uro v Festivalni dvorani.

Verzom številnih slovenskih pesnikov bomo lahko prisluhnili tudi na sklepnem dogodku festivala, ki bo na slovenski kulturni praznik v Centru urbane kulture Kino Šiška. V gledališko glasbeni predstavi Sončnica na Luni v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo ustvarjalci uprizarjali pesmi, ki razpirajo otroške čustvene svetove in spregovorijo o občutkih – o notranjih vihrah ljubezni, strahu, poguma, upora, nesreče, prijateljstva, žalovanja in veselja. Ustvarjalci so navdih našli v antologiji slovenske otroške poezije Sončnica na rami, ki je pred kratkim doživela že četrto izdajo.

Pripravljamo pester program

Program 10. festivala sestavljajo še številne druge prireditve, ki se tako ali drugače dotikajo poezije. Glasbene predstave Pasja procesija v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča, Svet je kakor ringaraja zavoda Zlata ptica, Enci benci Katalenci v produkciji glasbene skupine Katalena, Čuk na palici v produkciji zavoda KUD Ljud, Pedenjped in Pedenjsvet v produkciji Glasbene matice in Pionirskega doma, gledališke predstave Močeradek gre čez cesto v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, Diči diča gledališča Fru-fru, plesna predstava Hud pesjan v produkciji zavoda EN-KNAP, literarno-gledališka predstava Pesmi iz rimogojnice v produkciji Rozinteatra in druge. 

Na Vodnikovi domačiji Šiška
, hiši branja, pisanja in pripovedovanja, bodo pripravili pester program, posvečen poeziji. Med njihovimi Nedelcami, programom za najmlajše, bodo prireditve Pesnik na obisku: Peter Svetina, Deček in oblak in Pika, slika, pravljica: Trije pesniki iščejo navdih. 3. februarja, ob rojstnem dnevu Valentina Vodnika, bodo pripravili Vodnikove besede. Na isti dan bo tudi odprtje Pesmovadnice, interaktivne razstave o poeziji, ki bo vabila k raziskovanju, branju in poslušanju pesmi slovenskih in tujih pesnic in pesnikov, odkrivanju pesniškega jezika, urjenju v kovanju verzov ter k lastnemu pesniškemu ustvarjanju.

V osrednji mestni knjigarni Konzorcij bo z Blažem Celarcem nastopila Anja Štefan in s pripovedovanjem ob glasbeni spremljavi predstavila svojo najnovejšo knjigo Drobtine iz mišje doline. Številnim slovenskim pesnikom, na primer Milanu Deklevi, Borisu A. Novaku, Juretu Jakobu, Bini Štampe Žmavc, Saši Pavček, Tjaši Koprivec in drugim, bomo lahko prisluhnili tudi v Knjigarni Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Bobri
Tudi letos bo zaključna prireditev Bobrov potekala v Kinu Šiška

Tudi filmski program bo zopet zelo raznolik, letos ponuja še več filmov kot pretekla leta. Na Bobrih bo kar nekaj kratkih animiranih filmov za najmlajše, med drugimi Lisička in druge zgodbe ter Koyaa in nagajivi predmeti, ki sta del programa Prvič v kino. Na programu bodo še animirani filmi Martin Krpan in drugi junaki, Deček in svet, Pesem morja ter Bučko. Omeniti je treba tudi filme priznanega vizualnega umetnika Andreja Zdraviča Air Trio, Breat, Heartbeat ter kinotečna Kokoš z zlatimi jajci in Potovanje na Luno. Na programu bo tudi nekaj novih filmov. Fergi: Zabava na podeželjubo na Bobrih doživel premiero, Fant z oblaki pa predpremiero. 

Delavnice

Številne ustanove bodo pripravile likovne, literarne, zgodovinske, tehnične, stripovske, glasbene in ostale delavnice, ki bodo na različne načine vključevale poezijo. Že tradicionalno se bodo odvijale v Mestni knjižnici Ljubljana in njenih območnih enotah, Mestnem muzeju, Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih, na Ljubljanskem gradu, v Slovenskem gledališkem inštitutu, v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, Galeriji Škuc, Etnografskem muzeju, RogLabu, Laboratoriju RAMPA, Narodnem muzeju, Galeriji Fotografija, Dobri Vagi, Muzeju novejše zgodovine, Studiu tipoRensansa in Galeriji Kresija. Omenjenim se pridružuje še Gala hala.

V Domžalah se bo program odvijal v Kulturnem domu Franca Bernika, Mestnem kinu, Slamnikarskem muzeju in Galeriji Domžale. V Sežani, ki je letos pripravila zelo obsežen program, pa bodo aktivnosti potekale v Kosovelovem domu, Kosovelovi spominski sobi in Kobilarni Lipica.

Bobrov dnevnik, bobrov natečaj in bobrove mlade oči

V Kinodvoru tudi tokrat pripravljajo delovni zvezek Bobrov dnevnik, s pomočjo katerega bomo potovali skozi različne festivalske prireditve, se igrali s poezijo in vanj beležili vtise.

V sodelovanju z oddajo za otroke Studio Kriškraš in Infodromom – informativno oddajo za mlade v produkciji RTV Slovenija, Bobrovim dnevnikom in revijo za mlade Pil poteka tudi bobrov natečaj poezije, ki otroke in mlade spodbuja k pisanju lastnih pesmi in verzov, pa tudi k temu, da svoje vtise o pesmih, s katerimi so se srečali na prireditvah in delavnicah v sklopu festivala, prelijejo v opise ali risbe.

Že tretje leto bo potekal projekt Bobrove mlade oči, v okviru katerega bodo otroci iz treh ljubljanskih osnovnih šol na festival spremljali kot pisci kritik, novinarskih prispevkov, snemalci reportaž, fotografi in sodelujoči na prireditvah. Projekt nastaja v sodelovanju s kritičarko, dramaturginjo in novinarko Zalo Dobovšek, fotografinjama Urško Boljkovac in Kajo Brezočnik, Centrom urbane kulture Kino Šiška ter Infodromom (mentorica Tina Antončič).

Mednarodni Bobri

Bobri se zopet pridružujejo mednarodnemu projektu Small size dnevi, ko se bodo od 26. do 28. januarja po vsem svetu zvrstili številni dogodki, namenjeni najmlajšim.

Z nekaj predstavami sodelujemo tudi s spletno platformo Zlata paličica in projektu Predstava pod drobnogledom, ki obisk gledališča ustvarjalno integrira v pouk ter otroke in mladino pripravi na ogled predstave. Tako platforma kot program sta del projekta Gleda(l)išče, katerega nosilec in izvajalec je Slovenski gledališki inštitut. Predstave, uvrščene na omenjeno platformo, so v katalogu posebej označene.

Tudi na letošnjem festivalu gostimo predstavo in umetnike iz tujine. V Moderni galeriji bodo obiskovalci lahko sodelovali na multimedijski interaktivni instalaciji Muzej plesa kolektiva uprizoritvenih umetnosti VRUM, ki v Ljubljano prihaja iz Hrvaške.

Spremljevalni program

Ob deseti obletnici bo v prenovljenih prostorih Pionirskega doma – Centra za kulturo mladih v vili na Komenskega 9 razstava plakatov, katalogov, risb ter fotografij s preteklih festivalov. Razstava se bo skupaj s prenovljenimi prostori odprla 17. januarja in bo na ogled vse do konca festivala.

V Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvoso pripravili obsežen seznam kakovostnih knjig s poezijo za otroke in mladino, številne med njimi so nosilke znaka zlata hruška.

Tudi tokratna izdaja festivala prinaša številne zanimive – tako že uveljavljene kakor nove – dejavnosti in projekte, pri katerih se otroci in mladi preizkusijo kot soudeležencipoučna in zabavna gradiva ter srečanja s številnimi ustanovami, ki delujejo na področju kulture in skrbijo za navzočnost umetnosti, domišljije in dobre volje v naših življenjih.

Oglejte si katalog festivala in bobrovo spletno stran www.bobri.si.