sreda, 17. 1. 2018

140. obletnica rojstva Otona Župančiča

Mestna knjižnica Ljubljana ob 140. obletnici rojstva Otona Župančiča pripravlja pester kulturni program ter vabi k ogledu razstave njegovih del.

Knjižnica Otona Župančiča, ena od enot Mestne knjižnice Ljubljana, je bila leta 1981 poimenovana po slovenskem pesniku, dramatiku, prevajalcu in uredniku Otonu Župančiču. S pesnikovo zapuščino je knjižnica leta 2008 svoj program dejavnosti obogatila z muzejsko vsebino. V sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana so odprli Župančičevo spominsko zbirko, ki prikazuje umetnikovo življenje in ustvarjanje. Ob 140. obletnici njegovega rojstva pa v knjižnici pripravljajo kulturne dogodke ter knjižno razstavo njegovih del.

Program

  • Večer z Otonom Župančičem, pogovor (22. januar ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje)

Ob 140. obletnici rojstva Otona Župančiča vas vabimo na pogovor z dr. Alenko Župančič, vnukinjo slavnega pesnika ter z dr. Ignacijo Fridl Jarc, ki je v okviru zbirke Velikani slovenske poezije uredila zbirko Izbrane pesmi: Oton Župančič (Mladinska knjiga, 2014) ter pripravila spremno besedo. Pogovor o življenju in ustvarjanju pesnika bo vodila Carmen L. Oven.

  • Gledališče Bičikleta – Mehurčki, lutkovna predstava (23. januar ob 17. uri, Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje)

V teh dneh poteka 10. jubilejni festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Letošnja tema festivala je poezija, zato bomo na uri pravljic uživali ob poslušanju otroških pesmic Otona Župančiča, katerega 140-letnico rojstva praznujemo prav na današnji dan. Z rimo prežeta in z lutkami interpretirana predstava Mehurčki otrokom približa nekatere že ponarodele pesmice Otona Župančiča. Predstava traja 30 minut in je primerna za otroke od 3. leta dalje. Igra Brigita Leban.

  • Strokovno vodenje po Župančičevi spominski zbirki (23. januar ob 18.30, Knjižnica Otona Župančiča, pritličje)

Vabimo vas na strokovno vodenje po spominski zbirki Otona Župančiča, stalni razstavi Mestnega muzeja Ljubljana v pritličju knjižnice. Po razstavi vas bosta popeljali Ana Pokrajac Iskra, višja kustosinja Mestnega muzeja Ljubljana in nekdanja kustosinja Mestnega muzeja Ljubljana Dragica Trobec Zadnik.

  • Koncert tria Boštjan Soklič, Vid Sark, Urška Kranjc (23. januar ob 20. uri, Knjižnica Otona Župančiča, mediateka)

Boštjan Soklič je avtor, kitarist in pevec, ki je uglasbil 30 pesmic iz zbirke Otona Župančiča, Mehurčki. Mehurčki so široka paleta zvokov in glasbenih domislic, ki se tako kot Župančičeva otroška poezija trudijo krepiti in vzdrževati tako nestanovitne vezi med otroki in odraslimi. Oton Župančič je kratke poetične utrinke posvetil svojemu naraščaju, Boštjan Soklič s pomočjo Vida Sarka (flavta, akustična bas kitara, glas) in Urške Kranjc (tolkala, glas, ples), pa se je potrudil to formulo prenesti še na glasbeno področje.

  • Župančičev kalejdoskop – pripovedovalski večer (24. januar ob 18. uri, Knjižnica Otona Župančiča, 3. nadstropje)

Vodnikovih 9 je pripovedovalska skupina, ki se je oblikovala pod mentorstvom pripovedovalskega Varieteja. Sedaj samostojno raziskujejo svet pravljic in pripovedništva. Prek kolaža raznovrstnih zgodb se bodo sprehodili skozi življenje in dela Otona Župančiča, enega od ključnih umetnikov in kulturnih delavcev prve polovice 20. stoletja na Slovenskem.