četrtek, 1. 2. 2018

8. februar, slovenski kulturni praznik

Ljubljanski javni zavodi s področja kulture 8. februarja 2018, na slovenski kulturni praznik pripravljajo pester in zanimiv program. Obiščite jih!

Mestna knjižnica Ljubljana

Na slovenski kulturni praznik bo odprta Knjižnica Šiška. Njena vrata bodo odprta od 8. do 15. ure, poleg brezplačnega vpisa novih članov in podarjanja knjig uporabnikom pa vas vabijo še na pester kulturni program:

 • 9. do 14. ure – projekcija umetniških filmov na temo narave Andreja Zdraviča v čitalnici
  Vabljeni odrasli, otroci in mladina.

 • ob 9.30 uri – Robinzonijada v družbi poezije za družine – kviz na mladinskem oddelku
  Vabljeni otroci od 9. do 15. leta starosti in družine.

 • ob 11. uri – Pravljična urica, delavnica na temo slikanice »Darilo« založbe Zala in ob ilustracijah ilustratorke Andreje Gregorič v Pravljični sobi
  Vabljeni otroci od 4. leta dalje.

 • ob 11. uri – pogovor s Prešernovim nagrajencem Andrejem Zdravičem – avtorjem predvajanih filmov v čitalnici
  Vabljeni odrasli in mladina.

 • ob 12.15 uri – Ustvarjalna delavnica – Prosto po Prešernu v Pravljični sobi
  Vabljeni otroci od 5. leta dalje.

popravljalnica knjig MKL foto: Tamara Hozjan

 • ob 12.15 uri - Sprehod skozi Prešernov čas in njegovo ustvarjanje, 1. nadstropje

 • ob 13.30 uri – Nove stare otroške igre – kulturna dediščina za družine v Pravljični sobi
  Vabljeni otroci od 5. leta dalje.

Podrobnosti o dogajanju si oglejte tukaj.

Muzej in galerije mesta Ljubljana

Mestnemu muzeju Ljubljana si lahko od 10. do 21. ure ogledate razstavo Srednjeveška Ljubljana, Nova odkritja in novi pogledi na razcvet mesta.

Družine bodo ta dan prejele brezplačen otroški vodnik po razstavi Laibach, Luwigana = Srednjeveška Ljubljana, se v srednjeveški delavnici preizkusite v čevljarskih, zeliščarskih in pisarskih veščinah, na razstavi pa jim bosta družbo delala še šuštar Bruno in vitez Jurij.

V tem času bo v projekcijski dvorani potekal Filmski maraton - projekcija uspešnih predavanj iz ciklusa Arheologija od blizu, na katerih je predavatelja Martina Horvata in njegove izkušnje z arheoloških terenov v Ljubljani od leta 1988 do danes v objektiv kamere ujel Tone Stojko

Ob 15. uri si lahko ogledate film avtorjev Brede in Nenada Patakya Srednjeveška Ljubljana, ki je nastal v okviru študijske skupine MGML Raziskujmo preteklost Ljubljane in bil pred kratkim predstavljen na Filmarjenju 2017, srečanju filmskih in video ustvarjalcev osrednje Slovenije Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi razstavo Nove pridobitve 2017, na kateri so predstavljene donacije in odkupi umetniških del za zbirko Muzeja in galerij mesta Ljubljane v letu 2017, s katero so obeležili 110 let, odkar se je začela snovati ljubljanska mestna umetniška zbirka.

V Zakladnici muzeja vabljeni še k ogledu presenetljive najdbe z arheoloških izkopavanjMedaljon z zapečatenim čarnim besedilom, ki so na območju cerkve sv. Petra na Njegoševi cesti potekala v letih 2011 in 2012.

foto: andrej peunik
Razstava Srednjeveška Ljubljana. Foto: Andrej Peunik

Vodstva po razstavah:

 • ob 10. uri: Vodstvo po razstavi Srednjeveška Ljubljana s kustosom in avtorjem razstave Martinom Horvatom
 • ob 11. uri: Vodstvo po razstavi Nove pridobitve 2017 s kustosinjo in avtorico razstave Barbaro Savenc
 • ob 17. uri: Vodstvo po razstavi Srednjeveška Ljubljana s kustosom in avtorjem razstave Martinom Horvatom

Na kulturni praznik bodo odprte tudi mestne galerije in Plečnikova hiša, njihov program si oglejte tukaj.

Kinodvor

Kinodvor na Prešernov dan vabi k brezplačnemu ogledu slovenskega filma Ivan, napete psihološke drame o sprejemanju napačnih odločitev. Film, ki predstavlja zgodbo o ženski, ki najde svojo identiteto v svetu, narejenem po meri moških, je veliki zmagovalec lanskega Festivala slovenskega filma.

Brezplačna projekcija filma bo ob 16.45 uri, vstopnice bodo na voljo od 7. februarja pri blagajni Kinodvora.

Ljubljanski grad

Na Ljubljanskem gradu ob kulturnem prazniku pripravljajo številne brezplačne vsebine. Vabijo vas k brezplačnem ogledu stalne razstave Slovenska zgodovinaLutkovnega muzejakratkega filma o zgodovini gradu ter obisku Razglednega stolpa, od koder se odpira čudovit pogled na mesto pod Grajskim gričem.

Foto: Miha Mally
Zavrtite časovni stroj na Ljubljanskem gradu. Foto: Miha Mally

Lahko se pridružite tudi kateremu izmed brezplačnih vodenih ogledov, na katerih vam bodo grajski vodniki zaupali številne zgodbe, ki so se skozi stoletja stkale za grajskimi zidovi ali pa si ogledate novo predstavo za otroke Zmajelovščina, ki bo uprizorjena ob 11. in 17. uri v Grajskem gledališču.

Termini vodenih ogledov:

 • ob 12. uri: Časovni stroj; Od Emone do mestnega simbola
 • ob 13. in 16. uri: po Ljubljanskem gradu
 • ob 14. uri: Izza grajskih rešetk
 • ob 15. uri: Skrivnostni svet zmajev (za otroke od 5. leta dalje)

Festival Bobri

Na slovenski kulturni praznik se bo s predstavo Sončnica na Luni v kinu Šiška tradicionalno zaključil 10. ljubljanski festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri

Predstava za otroke od 5. leta dalje Sončnica na Luni v režiji Mareta Bulca in produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana ugledališčuje šestnajst pesmi za otroke iz antologije Sončnica na rami (Mladinska knjiga Založba, 2017) in eno, ki je bila napisana na novo. Poezije se ne loteva na racionalen način: namesto da bi o njej razmišljala, jo posluša, opazuje in tipa. Vodi nas v svet sinestezij, kjer vsaka nova črka odpre novo vesolje pomenov.

V predstavi so uporabljene pesmi avtorjev Milana Dekleve, Boruta Gombača, Nika Grafenauerja, Barbare Gregorič Gorenc, Miklavža Komelja, Miroslava Košute, Ferija Lainščka, Svetlane Makarovič, Vinka Möderndorferja, Borisa A. Novaka, Nebojše Pop-Tasića, Lile Prap, Andreja Rozmana - Roze, Jožeta Snoja, Petra Svetine, Bine Štampe Žmavc in Saše Vegri.

Razstavni prostori MOL

Razstavni prostori v Mestni hiši bodo 8. februarja odprti od 8. do 20. ure, Galerija Kresija pa od 10. do 18. ure.

Ogledate si lahko naslednje razstave:

 • v Galeriji Kresija: stripovsko razstavo Manuele Fior & miha ha: NENAVADNA SREČANJA
 • v Zgodovinskem atriju Mestne hiše: likovno razstavo Janez Kardelj: 12 veličastnih preoblikovalnih pripravic
 • v Steklenem atriju Mestne hiše: DRUGI KROG, pregledna razstava projektov in izdelkov študentov industrijskega oblikovanja UL ALUO, nastalih pri predmetih s trajnostnimi vsebinami.

zivel strip mihaha ManueleFior 2

Vabljeni tudi na brezplačno javno vodstvo po razstavi Drugi krog: ob 11. in ob 15. uri v Steklenem atriju Mestne hiše.

Mala ulica

V Mali ulici 8. februarja vabijo na tematsko ustvarjalnico Tiskar na obisku ter pravljični maraton Prešerne pravljice.

S tiskarskim mojstrom bodo ob 11.30 in 16.30 uri odkrivali čarobni svet črk, barv in tiska. Zmešali bodo tiskarsko barvo, jo z valjčki nanesli na velike lesene črke in odtisnili začetnice svojega imena in tako razvijali ustvarjalnost ter krepili ročne spretnosti. Ustvarjalnico izvaja studio za visoki tisk TipoRenesansa.

Pripovedovalka Katarina pa ob 10.30 in 16. uri pripravlja polno malho posebnih pravljic za kulturni dan: pravljico o povodnem možu, o katerem je pesem napisal tudi France Prešeren, o vilah, o katerih so pisali drugi romantični pesniki, pravljico Ane Duše O knjigah, ki jih za vsak slučaj nihče ni bral …

Vabljeni!