ponedeljek, 25. 6. 2018

Festival Junij v Ljubljani navdušil in presegel pričakovanja

Letošnji festival je bil prava kulturna poslastica. V 14 dneh smo v Mestni občini Ljubljana omogočili brezplačna doživetja vrhunskih umetniških stvaritev s področij plesa, gledališča in glasbe.

Dopoldanski in popoldanski dogodki so bili namenjeni otrokom in mladini, večeri pa vrhunskim umetniškim dogodkom. 

Utrip festivala

Festival je ponudil več kot 30 brezplačnih kulturnih dogodkov, med njimi tudi tematske dneve: Baletni danDan za rock (dobrodelni dogodki), Dan za plesImpro danCirkuški danin Praznik glasbe. V dopoldanskem in popoldanskem času so si obiskovalci lahko ogledali otroške predstave v produkciji Miniteatra, Lutkovnega gledališča Ljubljana, Plesnega teatra Ljubljana, Pionirskega doma, Zavoda Bufeto, Hiše otrok in umetnosti in drugih vrhunskih izvajalcev.

Na prvi poletni dan, 21. junija, se je Ljubljana tudi letos pridružila mednarodni pobudi Praznik glasbe – Fête de la musique, ko živa glasba preplavi ulice, mostove, balkone, parke in druge javne površine v več kot 700 mestih v 120 državah sveta. Na ljubljanskih ulicah smo doživeli pravo zvočno razkošje! 

Ljubljana – Unescovo mesto literature in članica Unescove mreže kreativnih mest je ves čas festivala v parku Zvezda vabila v Knjižnico pod krošnjami, kjer smo vse zaljubljence v knjigo pričakali na dogodkih, ki so povezovali knjigo in umetnost.

Festivalu smo dodali tudi dobrodelno noto, v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) smo 9. junija priredili Dan za rock, ki je bil namenjen zbiranju donacij za podporo humanitarnega programa Pomežik soncu®, s katerim si ZPMS prizadeva čim več otrokom iz socialno ogroženih družin omogočiti brezplačne počitnice. 

Navdušeni obiskovalci in nastopajoči

Gregor Gruden, MGL, mjuzikl Rent:
"Razlika ali igramo v gledališču ali na odprtem odru je ogromna. Prostor je odprt in publiko moraš šele pritegniti. Publiko si moraš pridobiti, v gledališču pa jih imaš že v rokah. Tudi zato izbiramo predstave, ki pritegnejo. Tokrat so bili to songi iz mjuzikla Rent. Izziva nastopati na takem odru se ne nujno veselimo, a ko predstav uspe, smo vsi še toliko bolj zadovoljni. Ulično gledališče ima svoje zakonitosti in tukaj na festivalu dobimo hibrid. So stoli, je stalna publika, to niso ljudje, ki hodijo mimo in jih moraš odtrgati iz njihovega vsakdana, ampak kljub temu je veliko drugih dejavnikov. Ko se predstava začne je še zelo svetlo in priprave na nastop so velik izziv."

Nina Hudej, koncert elektronske glasbe:
"Meni se zdi odlično, da Festival Junij v Ljubljani vključuje tudi elektronsko glasbo, kar je v prestolnici velika redkost. Ena pomembnejših stvari je ta, da se vse dogaja na odprtem, ljudje lahko pridejo, se vsedejo in prisluhnejo glasbi, ki ji sicer ne bi ali pa je le-ta zaprta v klubskih prostorih."

Visionist in Pedro Maia, koncert elektronske glasbe:
"Vse skupaj je res odlično. Pogoji za nastopanje so težji, kot v klubu, a tako velik oder je izjemen. Ljubljana je lepa, a čas, da jo še bolje spoznava še prihaja."

180614 vizionist 7

Koncert elektronske glasbe Foto: Uroš Pihner

Maša Kagao Knez, Juri Muri v Afriki pleše:
"Super je, ker so centru mesta raznorazne predstave in koncerti, blizu pridejo tudi ljudje, ki drugače ne zahajajo v teater. Ogromno otrok na enem mestu je vzpostavilo posebno energijo. Povsem drugače je nastopati zunaj. Oder je velik in diha skupaj z okolico. Festival Junij v Ljubljani je res super dogodek."

180615 jurimuri 11

Juri Muri v Afriki Foto: Uroš Pihner

Obiskovalke po impro ligi:
"Navdušene smo nad impro ligo. Devetošolci so blazno kreativni in z malo vzpodbude se fantasično naučijo, kako se predstaviti na odru, občutijo svojo lastno kreativnost in sebe. Tako da smo navdušene. Seveda pridemo tudi naslednje leto. Nastop je bil krasen, enkraten, kreativen, videli smo kako energetična je učiteljica. Super je bilo, pridemo!"

Nik Škrlec, cirkuški dan:
"Dogajanje v parku Zvezda se mi je zdelo res zanimivo, popestrilo je moj vsakdan. Vse zelo popestri utrip mesta in daje neko iskrivost vsem, ki pridejo mimo. Vsak človek, ki je prišel mimo se je ustavil in pogledal kaj se dogaja ter odšel z nasmehom na obrazu in to se mi zdi super.

180618 cirkus 21
Cirkuški dan Foto: Uroš Pihner

180620 praznikglasbe 1

Praznik glasbe Foto: Uroš Pihner 

 

180619 baletnidan 22
Baletni dan Foto: Uroš Pihner

180609v rockmulcki 8 
Pomežik soncu in dobrodelnost festivala Foto: Uroš Pihner

 

180615 intervenca 3 

Mestne intervencije Foto: Uroš Pihner

Gospodična KUL

Ob 10. obletnici festivala smo predstavili Gospodično KUL, dekle, ki obožuje kulturo in verjame, da živi v najlepšem mestu na svetu. Gospodična KUL, pogovorni robot Facebook aplikacije, je poskrbela, da niste zamudili nobene pomembne kulturne vsebine v Ljubljani. Za klepet v FB Messengerju je bila na voljo vse dni festivala Junij v Ljubljani, pripravljena, da najhitreje odgovori na vprašanja, povezana s festivalom. Z nami bo ponovno v naslednjem letu.