ponedeljek, 19. 3. 2018

Festival ZOOM v Pionirskem domu

Pionirski dom - Center za kulturo mladih organizira že 12. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma ZOOM, ki bo potekal od 21. do 23. marca 2018. Program spremljajo brezplačne delavnice.

Festival je namenjen otroški in mladinski filmski produkciji. Organizatorji so letos prejeli kar 3060 prijavljenih filmov iz celega sveta, vendar vsi prispevki niso ustrezali razpisnim pogojem. V konkurenco za izbor najboljšega filma se je uvrstilo 456 filmov iz Slovenije in tujine, izmed katerih je ožjo selekcijo opravil Rok Govednik, direktor Zavoda za uveljavljanje vizualne kulture VIZO.

O prispelih filmih je napisal: "Za filme, prispele na letošnji festival, bi lahko rekli, da jih skupno povezujejo predvsem razmišljujoče tematike o odgovornosti, odnosih in o družbi širše. Mnoge avtorice in avtorji na odprte tematike jasno gledajo skozi lastno perspektivo problemov, izzivov, v oblikovanju lastnih stilov izražanja. V selekciji so filmi iz mnogih držav, odrinjenih iz toka pozornosti svetovne javnosti - Oman, Kongo, Jordanija, Turkmenistan, Bangladeš, Pakistan. Med slovenskimi filmi se nakazuje, da se v splošnem produkcijsko znanje avtorjev ter mentorjev na šolah zvišuje."

Mladi filmarji bodo tudi letos lahko nadgradili svoje znanje na brezplačnih delavnicah. Preizkusili se bodo lahko na delavnici filmske igre (vodi Irena Kovačevič), scenaristike (vodi Maja Križnik), produkcije (vodi Sandi Skok) in delavnici zvok v filmu (vodi Sašo Kalan).

Novost letošnjega festivala je seminar, namenjen pedagoškim delavcem in drugim, ki bi želeli poglobiti znanje o filmu. Tema seminarja bo obogatitev šolskega programa s filmom in aktivnostmi, ki so vezane nanj ter deljenje izkušenj in dilem iz prakse. Seminar je brezplačen, pripravlja za Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo.

Žirija bo podelila nagrade v 4 kategorijah, in sicer za najboljši otroški slovenski film, najboljši otroški mednarodni film, najboljši mladinski slovenski film in najboljši mladinski mednarodni film.

Člani žirije so:

  • Lotos Vincenc Šparovec je študiral dramsko igro in umetniško besedo na AGRFT. V MGL je odigral preko trideset vlog v različnih igrah, občasno pa nastopa tudi na odrih drugih slovenskih gledališč. Za seboj ima uspešno in bogato kariero v filmih in na televiziji. Je tudi pomorec, boksar in častnik slovenske vojske.
  • Nika Autor je študirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, nato pa doktorirala na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Njena dela formalno segajo na področja filma in filmske teorije, videa, fotografije, grafike in slikarstva, v njih pa obravnava predvsem različne družbeno angažirane teme in anomalije urbanih okolij.
  • Nace Zavrl je diplomant teorije sodobne umetnosti na Goldsmiths, Univerzi v Londonu, kjer se ukvarja s filmsko teorijo, tehnologijo in digitalnimi mediji. Nace piše o filmskih in eksperimentalnih medijih za Sense of Cinema, Film matters in Ekran, predaval pa je v Slovenski kinoteki in Mestnem muzeju v Ljubljani.
  • Aleš Belak je vrsto let je delal na RTV Slovenija kot snemalec, danes pa dela kot direktor fotografije, snemalec druge ekipe in steadicam operater.