ponedeljek, 19. 3. 2018

Iz gledališča v muzej ob svetovnem dnevu lutk

Lutkovno gledališče Ljubljana in Ljubljanski grad v sredo, 21. marca, ob svetovnem dnevu lutk vabita na voden ogled Lutkovnega gledališča Ljubljana in Lutkovnega muzeja.

Z eno vstopnico si bo mogoče ogledati zaodrje gledališča, delavnico, kjer nastajajo nove lutke in kjer poteka restavriraje starih, tunel, Martina Krpana, ki z vrha gledališča vsako polno uro pozdravlja mimoidoče ter stalno razstavo v Lutkovnem muzeju na Ljubljanskem gradu z najlepšimi in najpomembnejšimi slovenskimi lutkami. Obiskovalci bodo v muzeju spoznali ključne mejnike slovenske lutkovne zgodovine, različne lutkovne tehnike, po ogledu pa se bodo lahko tudi sami preizkusili v lutkarskih veščinah.

Isti dan bo v tunelu Lutkovnega gledališča Ljubljana na ogled tudi predstava Nekje drugje. Gre za pretresljivo zgodba o deklici Mini, igra jo Ajda Toman (v alternaciji z Asjo Kahrimanović), in nesmiselnosti vojnih grozodejstev, ki vključuje vrsto sodobnih tehnoloških pristopov k lutkovnemu gledališču. Klasična lutkovna animacija se prepleta s prostorskimi video projekcijami in virtualnim risanjem. S pomočjo dinamičnega video mappinga in posebej za to ustvarjenih senzorjev se zabriše meja med realno in projicirano sliko. To je popolnoma nova tehnika, ki prestopa in briše meje med posameznimi žanri. Predstava je lani na mednarodnem lutkovnem festivalu PIF v Zagrebu dobila posebno nagrado žirije za uspešno kombinacijo lutkarskega načina razmišljanja in uporabe sodobne tehnologije pri realizaciji teme.

Voden ogled Lutkovnega gledališča Ljubljana in Lutkovnega muzeja bo potekal v sredo, 21. marca 2018, od 16.30 do 18. ure, začetek bo v preddverju Malega odra LGL. 
Podrobnosti so objavljene na spletni strani Lutkovnega gledališča Ljubljana.