sreda, 9. 5. 2018

Ljubljana. Zgodovina. Mesto v Mestnem muzeju Ljubljana

V Mestnem muzeju Ljubljana so na predvečer mestnega praznika odprli novo stalno razstavo o zgodovini mesta Ljubljana. Zgodovina. Mesto, ki prinaša pregleden kronološki razvoj prostora ljubljanske kotline od prazgodovine do danes.

Veliko pozornosti so avtorji razstave – ekipa kustosov Mestnega muzeja Ljubljana pod vodstvom dr. Bernarde Županek – posvetili muzejskim predmetom ter jasni kronološko zasnovani predstavitvi, ki jo je zasnovala oblikovalka Metka Dariš.

Obiskovalci razstave spoznajo zgodovino Ljubljane, pomemben geostrateški položaj mesta ter izjemne dogodke iz zgodovine tega prostora od prazgodovine do 20. stoletja. Ob prelomnicah, cesarjih in kraljih ter predsednikih se obiskovalec sreča tudi z vsakdanjim življenjem v mestu, saj na razstavi govorijo o povsem običajnih ljudeh, ki so v mestu bivali in v njem pustili svoj pečat. Na razstavi zasledimo še nekatere lokalne posebnosti, ki so z nami že dolgo in ki nas in naše mesto danes delajo drugačne od drugih evropskih mest.

razstava Zgodovina Ljubljane

Strokovna vodja projekta, muzejska svetnica dr. Bernarda Županek, sicer kustosinja za antiko, ki je bila skupaj z vodjo projekta Tamaro Bregar odgovorna za postavitev razstave, stalno razstavo razume kot osebno izkaznico muzeja in dodaja:»Od prve stalne razstave Mestnega muzeja Ljubljana letos mineva že 81 let in naših osebnih izkaznic se je do zdaj zvrstilo kar nekaj, različno velikih, z različnimi koncepti, poudarki in pristopi.Razstava Ljubljana. Zgodovina. Mesto. je zadnja v tem nizu. Z njo se konceptualno vračamo na izhodišče: naša razstava je postavljena kronološko, od prazgodovine do 20. stoletja, predstavitve so jasne in pregledne, izpostavljeni so ključni poudarki, v središču so predmeti in zgodbe, ki jih le-ti nosijo.«

Ljubljana kot križišče poti in stičišče ljudi

Ljubljana se je v svoji zgodovini nenehno srečevala z različnimi obrazi, ki so jo zaznamovali. Med njimi je tudi veliko takih, ki niso del učbenikov, pa vendar so tudi oni obogatili mesto, prispevali svoje zgodbe in naredili Ljubljano edinstveno. Galerija njihovih portretov – iz muzejske zbirke jo je skupaj z ekipo MGML poustvaril ljubljanski umetnik Damijan Kracina, zvočno pa pospremil Sašo Kalan – obiskovalca nove stalne razstave čisto na začetku na izviren in presenetljiv način opozori, da smo prav prebivalci in obiskovalci mesta tisti, ki ustvarjamo njeno urbano celoto.

Javna vodstva po razstavi

Redna javna vodstva po razstavi potekajo vsako soboto ob 16.30 uri, ne zamudite pa tudi vodstva s kustosi in avtorji razstave na dva posebna dneva: na Mednarodni dan muzejev (18. maj) ter na Poletno muzejsko noč (16. junij).

Ali ste vedeli, da je na razstavi razstavljenih kar 743 predmetov? Največ je prazgodovinskih, najmanj srednjeveških, od 63 portretov na uvodu razstave pa naštejemo kar 23 ženskih figur.