sreda, 24. 4. 2019

Lutkovno gledališče je moj drugi dom

Maja Kunšič je igralka v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Obiskovalci jo lahko vidijo v predstavah Martin Krpan, Medved in mali, Bi se gnetli na tej metli?, Kdo je napravil Vidku srajčico in Misterij sove.

Za naše MESTnice je tokrat zapisala ...

Ljubljana mi je najlepša v pomladnem času. Takrat zares pride do izraza obilica zelenja, ki nas obdaja. Svetlo zeleni listki dreves, ki se šele razvijajo, se prekrasno dopolnujejo z modrino neba. Življenje dobiva nov zagon in bolj optimistično zre v prihodnost. Ljudje se nastavljajo sončnim žarkom in prepuščajo lepoti mesta in skritim kotičkom ob reki.

Vse bolj cenim jutra. Zgodnja jutra, ko je zrak še hrustljav in takrat hitro skočim na Grad ali na Golovec in se nadiham in naravnam za dan, ki me čaka.

Potem se usedem na svoje kolo, brez katerega si ne znam predstavljati življenja v Ljubljani. Zdi se mi, da mi omogoča brezmejno svobodo gibanja, brez dolgih voženj v kolonah in iskanja parkirišč.

S kolesom se peljem mimo Cukrarne, nad katero se vzpenja žerjav in kjer pospešeno potekajo dela. Kmalu bo tam pomembna nova kulturna pridobitev, Galerija Cukrarna. Ta bo zapolnila primanjkljaj ustreznih prostorov za izvedbo večjih razstav in prireditev, povezanih s sodobnim dojemanjem domače in tuje likovne produkcije. Obudila bo tudi ta del mesta in ga povezala s centrom. Nenazadnje tam stoji še eno pomembno Plečnikovo delo, vodna zapornica, kjer je po arhitektovi zamisli oblikovan simbolni slavolok, posvečen vodi, ki zapušča mesto.

In že sem v Lutkovnem gledališču Ljubljana, v svojem drugem domu. Tam trenutno pripravljamo predstavo za najmlajše gledalce, od leta in pol naprej, z naslovom Kuku. To bo predstava za najmlajše  in njihove spremljevalce, v kateri vizualne podobe francoske ilustratorke Lucie Felix začarajo občinstvo ter ga rahločutno vodijo skozi aktivno in igrivo gledališko izkušnjo.

Režiserka, dramaturginja in pesnica Mateja Bizjak Petit, ki že 25 let živi v Franciji, se z mladim občinstvom srečuje že vso kariero. Vsakokrat znova se sprašuje: je še kaj bolj plemenitega kot uvajanje naših najmlajših v umetniško svobodo?

Predstava nastaja v koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, Collectif Ma-Théa (Center za ustvarjalno otroštvo iz Tinqueux, Francija) in Svetovnega festivala lutkovnih gledališč iz Cherleville-Mézièresa v Franciji.

Ob ustvarjanju za tako mlado publiko me vedno spreleti občutek odgovornosti do teh občutljivih bitij, ki bodo kmalu zrasli v odrasle gledalce. In se hkrati zavedam, kako dragoceno je naše gledališče, ki nudi gledališke izkušnje in razpira domišljijo tako najmlajšim, odraščajočim, kot tudi odraslim.

Trenutno ustvarjamo na Odru pod zvezdami in v našo predstavo boste lahko pokukali od devetega maja dalje. Se že veselim zvedavih oči in otroške iskrene radoživosti.

LUTKE a 4
Predstava Misterij sove Foto Jaka Varmuž

---

Ostale zgodbe sodelavk in sodelavcev preberite v MESTnicah.