petek, 1. 6. 2018

Mojster in Margareta na Krekovem trgu

Lutkovno gledališče vsak dan med 1. in 6. junijem 2018 ob 21. uri na Krekovem trgu v okviru praznovanja 70. obletnice gledališča pripravlja predstavo Mojster in Margareta.

Roman Mihaila Bulgakova Mojster in Margareta je bil izhodišče za dva režijska koncepta uprizoritve Mojster in Margareta, ki je razdeljena na interaktivno potovanje, vizualne instalacije in gledališče objekta Vražji triptih režiserja Matije Solceta ter na gledališki evangelij Margareta režiserke Mirjane Medojević.

Intermedijska instalacija in obenem predstava Vražji triptih predstavlja komunikacijo med arhitekturo, prostorom in performativnimi ekspresijami – s koncertom, projekcijami, velikimi lutkami, gledališčem objekta ter interaktivnimi vizualnimi instalacijami. Izkoriščeni so tako rekoč vsi prostori Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki je tako animirano večplastno; kot totalno, inverzno gledališče, kjer ni meje med gledalcem in nastopajočim, med odrom in avditorijem; kot stavba s svojimi značilnostmi, ki z vzpostavitvijo v drug kontekst pridobijo nove vsebine, ter kot animacija gledalca, ki se včasih prosto, drugič pod vplivom performansa premika po prostorih in jih animira s svojo aktivnostjo in refleksijo. Triptih vsebinsko povzema predvsem prvi del romana. Interpretiran je skozi prizmo impresij ustvarjalcev scenografa Tomáša Žižke in režiserja Matije Solce, ki sta črpala iz osebnih zgodb Bulgakova in Klemenčiča ter stavbe Lutkovnega gledališča Ljubljana kot organizma in venomer spreminjajoče se strukture.

Matija Solce je mednarodno uveljavljen lutkovni ustvarjalec - na repertoarju Lutkovnega gledališča Ljubljana so trenutno tri njegove, na številnih festivalih nagrajene predstave, Turlututu, Močeradek gre čez cesto in Štirje muzikanti. Kot soavtor koncepta, oblikovalec instalacij, scenograf in kostumograf pri Vražjem triptihu sodeluje tudi češki vizualni ustvarjalec in sceongraf Tomáš Žižka, ki se ukvarja predvsem s site-specific gledališčem v ne-tradicionalnih prostorih in implementaciji gledališča v različne prostorske in družbene kontekste. Je ustanovitelj site-specific programa na praški akademiji DAMU, kjer tudi uči scenografijo. Režiserka Margarete Mirjana Medojević je študentka magistrskega programa AGRFT. Njeno predstavo Zločin in kazen, ki je nastala v produkciji AGRFT in LGL, je Društvo slovenskih gledaliških kritikov in teatrologov nagradilo kot najboljšo predstavo sezone 2016/17.

Vabljeni!