sreda, 13. 6. 2018

Na Ljubljanskem gradu tudi to poletje sijejo filmske zvezde

Film pod zvezdami od 5. do 28. julija vabi k ogledu številnih filmskih poslastic.

Letošnji Film pod zvezdami, ki ga pripravljata javna zavoda Kinodvor in Ljubljanski grad, je odprl film bosanskega režiserja Alena Drljevića Moški ne jočejo (Muškarci ne plaču). Prejemnik nagrade Europa Cinemas za najboljši evropski film na festivalu v Karlovih Varih navdušuje z vrhunsko igralsko zasedbo z vseh koncev nekdanje države in čustveno silovitostjo, s katero se loteva teme zadnje balkanske vojne. Otvoritveni večer s Peugeotom bo dodatno obogatil predfilm The Box (Celica) slovenskega ustvarjalca Dušana Kastelica, prejemnik Vesne za najboljši animirani film na Festivalu slovenskega filma.

film pod zvezdami urska boljkovac 44
Zvezde so nam bile naklonjene in prvi večer letnega kina na Ljubljanskem gradu se je prijetno iztekel v poletno noč. Naj tako ostane tudi naslednjih 23 večerov.

Kot vsako leto doslej spored Filma pod zvezdami vključuje pester in kakovosten izbor najbolj odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone, med njimi nagrajence s prestižnih filmskih festivalov, dobitnike oskarjev in nominirance zanje ter najbolje obiskane filme v Kinodvoru. Na Grajskem dvorišču pa bo letos prvo javno projekcijo na slovenskih platnih doživelo še pet težko pričakovanih filmov.

Program Filma pod zvezdami bo pester

V četrtek, 26. julija, bo na sporedu posebna projekcija otvoritvenega filma letošnjega Berlinala Otok psov (Isle of Dogs). Z najnovejšim filmom se Wes Anderson (Grand Budapest Hotel) veličastno vrača k stop-motion animaciji, nabito polni suhega humorja in japonske pop kulture, z zvezdniško zasedbo v glasovnih vlogah. Gre za edinstveno priložnost za ogled filma, saj redna distribucija po slovenskih kinih ni načrtovana. Z berlinskega filmskega festivala letos prihaja tudi pronicljiva in trpka, a humorna drama o zdravilni moči umetnosti Ne skrbi, peš ne bo prišel daleč (Don't Worry, He Won't Get Far on Foot), ki jo je Gus Van Sant posnel po resnični zgodbi ameriškega striparja Johna Callahana.

Predpremierno bo na sporedu tudi filmska priredba knjižne uspešnice slovitega britanskega pisatelja Iana McEwana. Na obali Chesil (On Chesil Beach) je humorna in rahločutna pasijonka o zavrti strasti v režiji Dominica Cooka. V letu, ko praznujemo dvestoletnico rojstva slovitega Frankensteina, pa se seveda veselimo tudi razkošne biografske drame o življenju in strastni ustvarjalnosti pisateljice Mary Shelley, ki jo na veliko platno prinaša prva režiserka Savdske Arabije, Haifaa Al-Mansour (Zeleno kolo).

Film pod zvezdami bomo v soboto, 28. julija, zaključili s tradicionalno Vikendovo predpremiero filma Whitney (Whitney) v režiji oskarjevca Kevina Macdonalda (Marley). Presunljiv, odkrit in uradno avtoriziran dokumentarni portret pop glasbene ikone Whitney Houston je svetovno premiero doživel na festivalu v Cannesu.

V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi projekcije odpadejo. Zaradi prenove dvorane Kinodvora, ki bo potekala v juliju, nadomestnih projekcij v letošnjem letu ne bo. V primeru odpovedi predpremiere ali posebne projekcije si boste lahko odpovedani film ogledali na dodatnih projekcijah v Kinodvoru med 1. in 5. avgustom.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30 uri. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi; pri filmih, katerih jezik ni angleški, bodo podnapisi tudi v angleščini. Cena vstopnice je 4,5 evra, za predpremiere in posebno projekcijo 5,5 evrov. Vstopnice so že v prodaji.

Celoten program Filma pod zvezdami najdete tukaj.