ponedeljek, 18. 12. 2017

Najbolj žive jaslice v Živalskem vrtu

Živalski vrt Ljubljana vabi na že tradicionalni glasbeno-scenski dogodek Božična zgodba in najbolj žive jaslice v Sloveniji, ki si ga lahko ogledate vsak dan od 25. do 29. decembra 2017 ob 17. uri.

V glavnih vlogah so tudi tokrat živali in sodelavci ZOO Ljubljana. Božične pesmi bo letos pel mladinski pevski zbor AMEN, kot solist pa bo nastopil baritonist Matjaž Robavs.

Najbolj žive jaslice

Posebnost »najbolj živih jaslic« v ZOO Ljubljana so seveda žive živali, ki nastopajo v Božični zgodbi. Prve med njimi so letos kar 4 kamele, saj se je naša čreda povečala za malo Gobi, ki se je skotila konec marca in ob mami Salimi, očetu Karlu ter polbratu Hasanu z veseljem nastopa tako, da sledi mami.

Otroci s starši in ostalimi obiskovalci se lahko po prireditvi pridružijo nastopajočim in se pomešajo med ognjišča, pastirje in ovce ter v hlevčku obiščejo sveto družino. Velikanski vol Tar, ki med vso predstavo mirno žveči seno, pa je od blizu videti še mogočnejši.

Polurna prireditev poteka na slovenski kmetiji pred idilično kmečko bajto in 300 let staro kaščo, v najdaljših nočeh starega leta. Božična zgodba je predstavljena z igranimi prizori z liki, ki jih uprizorijo zaposleni v živalskem vrtu skupaj z živalmi, ki nastopajo v tej zgodbi. Za izjemno doživetje je dodatno poskrbljeno s posebnimi svetlobnimi efekti.

Priprave na Božično zgodbo

Vol Tar, istrska oslica Drobtinica ter kamele Karlo, Salima z mladičko Gobi in Hasan, so skupaj s pritlikavimi ovcami del Božične zgodbe v ZOO Ljubljana. Na dogajanje jih vnaprej pripravljajo, zato radi ''nastopajo'' skupaj s svojimi oskrbniki. Za dobrobit živali je pomembno, da lahko pokažejo svoja naravna vedenja ter so fizično in psihično stalno dejavne. To v ZOO Ljubljana vse leto spodbujajo s treningom. Živali vodijo skozi proces učenja postopoma, po majhnih korakih in jih nagradijo za vsako zaželeno vedenje. Takšen način treninga se imenuje trening s pozitivno spodbudo. Zanj je ključnega pomena odnos do živali, ki temelji na medsebojnem zaupanju ter spoštovanju med oskrbnikom in živaljo.

Priprave potekajo skozi vse leto, intenzivno pa zadnja dva meseca. Živali je potrebno postopoma seznaniti z vsemi najmanjšimi podrobnostmi, ki so del predstave: s pisanimi pokrivali, s kostumi oskrbnikov, ki se močno razlikujejo od njihove vsakodnevne uniforme, s temo, prizoriščem, glasbo in osvetlitvijo, z dimom in celo z aplavzom. V Božični zgodbi sodelujemo vsi zaposleni, nekateri so neprepoznavni v vlogi kraljev, pastirjev, pisarja, gostilničarke, Heroda, Jožefa in Marije, drugi pa pogosto nevidni v ozadju, a nepogrešljivi, da lahko prireditev gladko teče.

Žive jaslice

Idejni vodja in organizator dogodka je veterinar ZOO Ljubljana Marjan Kastelic. Glasbeno scenski dogodek je nastal pod vodstvom režiserja Lojzeta Stražarja. Kostume je oblikovala prof. Alenka Bartl, organizator kostumske opreme je Nada Slatnar, oblikovalec maske Sašo Vene, za razsvetljavo je poskrbelo podjetje Soundlight. Dogodek interpretira dramski igralec Jože Vunšek.

Božično novoletno vzdušje bo dodatno zablestelo v soju lučk in bakel, ogreti in posladkati se bo mogoče ob stojnicah s toplimi napitki in prazničnimi prigrizki.

Predstave bodo potekale od ponedeljka, 25., do petka, 29. decembra 2017, ob 17. uri.

Obiskovalci lahko vstopnice kupijo v predprodaji ali pa na dan dogodka na blagajni ZOO Ljubljana. Pred ogledom predstave Živalski vrt podarja brezplačen ogled živalskega vrta, po predstavi pa bodo lahko čisto od blizu spoznali nastopajoče ovce, oslico in kamele.
Imetnik letnih in polletnih vstopnic ZOO Ljubljana si bodo Božično zgodbo lahko ogledali brezplačno v katerem koli terminu.