sreda, 27. 6. 2018

Odprtje Ljubljana Festivala na Kongresnem trgu

Zaradi slabe vremenske napovedi je otvoritvena predstava 66. Ljubljana Festivala - premiera Sfera Mundi – Potovanje okrog sveta, ki bo v koprodukciji skupine La Fura dels Baus in Festivala Ljubljana potekala na Kongresnem trgu, prestavljena na petek, 29. junija 2018.

»Spektakularna predstava Sfera Mundi – Potovanje okrog sveta je nastala po zamisli ustvarjalcev skupine La Fura dels Baus pod vodstvom režiserja Carlusa Padrisse. Vsebinsko je osredotočena na prvo potovanje okrog Zemlje, in sicer skozi oči sužnja Enriqueja, člana Magellanovega ladjevja v začetku 16. stoletja. Doslej najzahtevnejša glasbeno-scenska predstava skupine La Fura dels Baus razkošno predstavlja pomenljivo prvo potovanje okrog sveta s korpusom glasbenikov in plesalcev, ognjemetom ter senzacionalnimi elementi, ki izzivajo težnostne zakone, kot so človeška mreža plesalcev v zraku, desetmetrski velikan, leteči planeti in podobno. Tok zgodbe pluje po glasbenem izboru odlomkov poznanih orkestralnih del ruskih avtorjev, ki se vsebinsko napajajo pri različnih zgodbah, a vselej prežetih z močnimi čustvi, ritmičnim nabojem, impresivno melodiko in sorodnimi pretresljivimi tematikami, kot so nasprotovanje, trpljenje, hrepenenje, smrt. »Sfera Mundi je zgodba o številnih ljudeh z različnih koncev Evrope, ki so se pod vodstvom Španije oziroma Karla V. združili zato, da najdejo pot, ki bi jih popeljala okrog sveta. Tri leta so pluli in doživljali zelo težke izkušnje, kot sta stradanje in umiranje zaradi bolezni. Pa vendar jim je uspelo obkrožiti svet, dokazati, da je Zemlja okrogla, in z edinstveno dogodivščino omogočiti človeštvu velik preskok,« je razložil Carlus Padrissa, ki dogodek pomensko primerja s pristankom človeka na Luni, v predstavi pa z vizionarskim prihodom človeka na Mars leta 2024. Predstavo bodo po svetovni premieri na Kongresnem trgu uprizarjali še nekaj let na različnim prizoriščih širom sveta«, Helena Filipčič Gardina.

Dan kasneje, 29. junija, bo sledilo odprtje Ljubljana Festivala na Ljubljanici, na zadnji junijski dan pa se bodo na Kongresnem trgu predstavili še številni priznani slovenski in tuji solisti v sklopu velikega »cross-over« koncerta Simfonična ekstaza 2.

Zapora Slovenske ceste

Zaradi prireditev na Kongresnem trgu bo odsek Slovenske ceste med Šubičevo ulico in Erjavčevo cesto zaprt za ves promet:

  • v sredo, 27. junija, od 21. ure do polnoči
  • v četrtek, 28. junija, od 21. ure do polnoči
  • v petek, 29. junija, od 20. ure do polnoči
  • v soboto, 30. junija, od 20.30 do 1. ure

V času zapor bodo mestni avtobusi na linijah 1B, 2, 3, 3B, 3G, N3, 6, 6B, 13, 19B, 19I, 20Z in 27K vozili po obvozu.

Udeležence v prometu prosimo za razumevanje in upoštevanje prometne signalizacije.