četrtek, 12. 4. 2018

Predstavljamo 66. Ljubljana Festiva

Kulturno poletje v Ljubljani bo letos zaznamoval 66. Ljubljana Festival, ki bo potekal od 28. junija do 3. septembra 2018. Odprtje bo že tradicionalno potekalo na Kongresnem trgu, kjer bo svetovno premiero doživela glasbeno-scenska predstava Sfera Mundi – Potovanje okrog sveta.

Še pred uradnim začetkom festivala bo 18. junija pod novo streho v Križankah premiero doživela slovenska izvedba muzikala Briljantina, na predvečer prvega poletnega dne bo na sporedu tradicionalni koncert Poletna noč, junij pa bo končal koncert Simfonična ekstaza 2. Letošnje poletje bodo zaznamovali priznani solisti in orkestri; v Ljubljano se vračajo Münchenski filharmoniki, na sporedu bo koncert Filharmoničnega orkestra milanske Scale, 66. izvedbo Ljubljana Festivala pa bo sklenil koncert Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama. Ob sopranistki Kristine Opolais nas bodo v operne vode ponesli sopranistka Diana Damrau, tenorist Marcelo Álvarez, baritonist Leo Nucci v naslovni vlogi opere Rigoletto, SNG Opera in balet Maribor z Wagnerjevim Renskim zlatom ter Sarajevsko narodno gledališče z opero Hasanaginica. Plesni navdušenci si bodo lahko ogledali balet ČAJKOVSKIPro et Contra v izvedbi Akademskega državnega baleta Borisa Eifmana, baletni triptih sodobnih koreografij Leva desna, leva desna, predstavo Žrtvovanje Kitajskega nacionalnega opernega in plesnega gledališča ter domačo produkcijo z naslovom Dance Amore. Za lahkotnejše glasbeno vzdušje bodo poskrbeli ponovna uprizoritev muzikalov Vesna in Cvetje v jeseni, tradicionalni koncert Vlada Kreslina, koncert ob 20-letnici delovanja pevke Nuše Derenda ter virtuozni pianist Peter Bence. V spomin mojstru režije Tomažu Pandurju bo na oder ponovno postavljena drama Faust, po koncu 66. Ljubljana Festivala pa bo nastopila še skupinaLaibach, ki se v Križanke vrača s Filharmoničnim orkestrom iz Lvova.

Odprtje 66. Ljubljana Festivala

Eden od šestih umetniških vodij priznane katalonske skupine La Fura dels Baus, Carlus Padrissa, ki je odprl 65. Ljubljana Festival s slikovito uprizoritvijo scenske kantate CarminaBurana, se s svojo umetniško stvaritvijo tokrat poklanja Magellanovi odpravi iz leta 1519. Predstava Sfera Mundi – Potovanje okrog sveta, ki bo narejena posebej za prizorišče na Kongresnem trgu, pripoveduje zgodbo o enem izmed prvih in največjih raziskovalnih projektov v zgodovini človeštva. (28. 6.)

Večeri velikih opernih del

Kristine Opolais, ena najbolj iskanih sopranistk, bo na ljubljanskem koncertu nastopila s spremljavo Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom italijanskega dirigenta Sesta Quatrinija. (4. 7.)
Leta 2000 se je libretist Nijaz Alispahić oprl na besedilo balade Hasanaginica in v sodelovanju z bosanskim skladateljem Asimom Horozićem ustvaril istoimensko opero v treh dejanjih. V izvedbi ansambla Sarajevskega narodnega gledališča se bosta v glavnih vlogah predstavila sopranistka Adema Pljevljak - Krehić in basist Leonardo Šarić. (5. 7.)
Lani je 65. Ljubljana Festival z izvedbo Siegfrieda in Somraka bogov sklenil pri nas prvič povedano zgodbo slovitega Wagnerjevega cikla. Letos na ljubljanskem prizorišču gostimo Opero in balet SNG Maribor z izvedbo glasbene drame Rensko zlato (Das Rheingold), ki predstavlja prvi del Wagnerjevega cikla Nibelungov prstan. (10. 7.)
Sopranistka Diana Damrau bo na koncertu opernih arij nastopila s svojim možem, basbaritonistom Nicolasom Testéjem. Orkester Slovenske filharmonije bo solista spremljal pod taktirko hrvaškega dirigenta Ivana Repušića. (18. 7.)
Argentinskemu tenoristu Marcelu Álvarezu bo mogoče prisluhniti z Orkestrom Zagrebške filharmonije pod taktirko Constantina Orbeliana. (23. 8.)
Priznana zasedba Operne hiše Carla Feliceja bo svoje gostovanje ovekovečila z uprizoritvijo slovitega Verdijevega Rigoletta. V naslovni vlogi bo nastopil italijanski operni pevec Leo Nucci, ki je v vlogi Rigoletta nastopil že več kot 400-krat. (27. in 29. 8.)

novinarska konferenca Festivala Ljubljana
Župan Zoran Janković in direktor ter umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek

Orkestri in dirigenti

Po osmih letih se v Ljubljano vračajo Münchenski filharmoniki, ki so bili ustanovljeni leta 1893. Kot solist se bo na koncertu predstavil pianist Piotr Anderszewski, vlogo dirigenta pa bo prevzel grammyjev nagrajenec Paavo Jarvi. (1. 7.)
Mednarodni orkester Ljubljana in Orkester Sarajevske filharmonije bosta nastopila pod taktirko Žive Ploj Peršuh. (13. 7.)
Dirigent Claudio Abbado je v sodelovanju z glasbeniki operne hiše Scala leta 1982 ustanovil Filharmonični orkester milanske Scale. Na ljubljanskem koncertu bodo nastopili pod taktirko Christopha Eschenbacha. V solistični vlogi pa se bo na klavirju predstavil za svoja leta izjemno zreli in nadobudni virtuoz Jan Lisiecki. (30. 8.)
Sklepni večer 66. Ljubljana Festivala bo zaznamoval Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama, ki velja za enega izmed najboljših orkestrov v svetovnem glasbenem merilu. Na prizorišče Ljubljana Festivala se vračajo tretjič, tokrat že drugič pod taktirko njihovega šefa dirigenta Daniela Gattija. (3. 9.)
Orkester Slovenske filharmonije bo nastopil pod taktirko svojega nekdanjega umetniškega vodje Marka Letonje. (6. 9.)

Solisti in komorne zasedbe

Klarinetist in skladatelj Goran Bojčevski se vrača na Ljubljana Festival s projektom, ki povezuje njegove makedonske korenine s pravili stroge klasike. (25. 7.)
V sklopu komornih koncertov v Križevniški cerkvi bodo s komornim programom nastopili priznani solisti; pianist Corrado Greco, violončelist Claude Hauri in klarinetist Eddy Vanoosthuyse (26. 7.), s klavirskim triom pa se bodo predstavili violinist Sergej Krilov, violončelist Aleksander Knjazev ter pianist Nikolaj Luganski. (31. 7.)
Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije bodo nastopili violinist Črtomir Šiškovič (12. 7.), sopranistka Nika Gorič, oboist Matej Šarc, flavtista Claudi Arimany in Josep-Francesc Palou (1. 8.), violinistka Lana Trotovšek, flavtist Boris Bizjak in čembalist Tomaž Sevšek (2. 8.), violinist Dimitrij Sitkovecki (7. 8.) ter pianist Lukas Geniušas in trobentač Franc Kosem (9. 8.).
Večer klavirske glasbe bosta zaznamovala pianista Vladimir Mlinarić (6. 8.) in Aleksander Gadžijev. (8. 8.)

Baleti in plesne predstave

Letos se Kitajsko nacionalno operno in plesno dramsko gledališče vrača s predstavo Žrtvovanje. Balet oriše zgodbo junaka, ki žrtvuje svojega sina za življenje mladega Zhaa, ki želi maščevati smrt svoje družine. (11. 7.)
Baletni triptih sodobnih koreografij Leva desna, leva desna podpisujejo ugledni baletni ustvarjalci Gaj Žmavc, Edward Clug in Alexander Ekman. (12. 7.)
Družba priznanih slovenskih plesalcev se je zbrala pod vodstvom Jurija Batagelja in ustvarila enkraten plesni umetniški format. Plesna zgodba Dance Amore bo navdušila z razgibano scenografsko podobo, glamuroznimi kostumi in ubranimi plesnimi koraki. (16. 7.)
Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga se vrača, tokrat z baletom Čajkovski. PRO et CONTRA, ki je rezultat koreografovega dolgoletnega razmišljanja o osebnem in ustvarjalnem svetu tega skladatelja. (21. in 22. 8.)

Muzikali

Po velikem uspehu muzikala Mamma Mia!, ki je navdušil tako svetovno kot domače občinstvo, si bodo lahko ljubitelji omenjene zvrsti premierno ogledali muzikal Briljantina, nastal leta 1971. (18., 19., 20. in 22. 6.)
Prvi izvirni slovenski muzikal Cvetje v jeseni je doživel že več kot 150 ponovitev, a k ogledu še vedno nagovori nove gledalce in navdušuje tiste, ki si ga znova in znova ogledajo. (23. 7.)
Na programu 66. Ljubljana Festivala bo ponovitev doživela zgodba prve slovenske filmske romantične komedije, Vesna. Muzikal je ustvarila izkušena kreativna ekipa, ki je pred tremi leti postavila na slovenske odre veliko uspešnico Cvetje v jeseni. (24. 8.)

Sproščene vsebine na Ljubljana Festivalu

Poleg muzikalov bo za sproščeno vzdušje na Ljubljana Festivalu poskrbela Poletna noč, ki jo Festival Ljubljana pripravlja v sodelovanju z RTV Slovenija. Tokrat bo posvečena obletnici nacionalne radiotelevizije, ki letos med drugim slavi devetdeset let radijskega in šestdeset let televizijskega oddajanja. (20. 6.)
Slovenski skladatelj, aranžer, producent, multiinstrumentalist in dirigent Rok Golob se z nadaljevanjem projekta Simfonična ekstaza vrača na ljubljansko prizorišče. Eden največjih glasbenih spektaklov Simfonična ekstaza 2 bo vnovič dokazal, da je glasba brezmejna. (30. 6.)
Po uspešnih gostovanjih in razprodanih predstavah se na oder poletnega gledališča Križanke vrača Goethejev Faustv režiji Tomaža Pandurja. Zadnja uprizoritev v osupljivem opusu pred dvema letoma preminulega slovenskega režiserja je z več kot 60 ponovitvami in najmanj 30.000 gledalci ena najuspešnejših slovenskih gledaliških uprizoritev vseh časov. (3. 7.)
Mednarodno priznani madžarski virtuozni pianist, skladatelj in producent Peter Bence, ki je januarja letos razprodal Gallusovo dvorano Cankarjevega doma v Ljubljani in navdušil občinstvo, se vrača v Slovenijo. (5. 7.)
Koncert Balkan fever postavlja v ospredje trio virtuoznih glasbenikov: Theodosiija Spassova na kavalu ter kitarista Miroslava Tadića in Vlatka Stefanovskega. Kot gost se bo z nekaterimi priredbami slovenskih narodnih skladb predstavil tudi slovenski saksofonist Vasko Atanasovski. (9. 7.)
Zasedbo Voca People sestavljajo prijazni vesoljci s planeta Voca, kjer se sporazumevajo le z glasbo in vokalno ekspresijo. Brez spremljave in zvočnih učinkov nas bo na glasbeno potovanje popeljalo osem izvrstnih, nadarjenih pojočih komedijantov. (19. 7.)
Komorni orkester I Solisti Aquilani je v sodelovanju z znamenitim gledališkim in filmskim igralcem Johnom Malkovichem navdušil ljubljansko občinstvo 65. Ljubljana Festivala, letos pa se bo kot solist pridružil brazilski skladatelj, pianist in kitarist Egberto Gismonti. (28. 8.)
Svoj tradicionalni, že 27. zaporedni koncert na Ljubljana Festivalu bo izvedel Vlado Kreslin, legenda slovenske rock in etno glasbe, ki nastope vedno obogati tudi z zanimivo izbiro gostov. (31. 8.)
Ob praznovanju 20-letnice samostojnega glasbenega delovanja pripravlja Nuša Derenda kar dvajset koncertnih večerov, med katerimi bo tudi glasbeno-plesni spektakel v poletnem gledališču Križank. (1. 9.)
Laibach se vrača na oder poletnega gledališča Križank, tokrat v sodelovanju s Filharmoničnim orkestrom iz Lvova. Njihov nastop bo pospremljen z bogato vizualno scensko podobo, letos pod taktirko flamskega dirigenta Filipa Ratheja. (7. 9.)
Med 15. in 20. 7. bo v Križankah pod selektorskim vodstvom Toma Vrana potekala 21. Mednarodna likovna kolonija.
Ljubljana Festival na Ljubljanici bo potekal že tretje leto. Na privlačnem koncertnem prizorišču bodo v komornih zasedbah nastopili študenti Akademije za glasbo in Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. (29. 6.–2. 7.)

Spremljevalni dogodki

Koncertni večer v poletnem gledališču Križank zaznamuje spoj treh izstopajočih slovenskih pihalnih orkestrov. Godba Slovenskih železnic Zidani Most, Policijski orkester in Orkester Slovenske vojske bodo odprli prenovljeno poletno gledališče Križank. (31. 5.)
Najmlajši se bodo lahko izpopolnjevali na brezplačnih tematskih ustvarjalnih delavnicah: plesni delavnici Nasprotja (20.–22. 8.) in v mali likovni koloniji (16.–20. 7).
V slovenski likovni prostor je kipar Janez Lenassi odmevno vstopil leta 1960, ko je bil v Novi Gorici postavljen njegov spomenik Edvardu Rusjanu. Hommage Janezu Lenassiju bo na ogled v Križevniški cerkvi. (16. 8.–3. 9.)
Tretja edicija festivala Indigo se bo ukvarjala z govoricami, tiho silo, ki vpliva na javno mnenje in vedenje, na osebne odločitve, odnose med ljudmi in skupnostmi. (5.–7. 9.)

Prodaja vstopnic

Predprodaja vstopnic, ki bo trajala do 31. maja, omogoča 10-odstotni, za člane Kluba Festivala Ljubljana pa 20-odstotni popust. Na voljo so pri Blagajni Križank, na prodajnih mestih Eventima, Petrolovih servisih, v poslovalnicah Pošte Slovenije in Kompasa ter na prodajnih mestih Slovenskih železnic v Ljubljani, Celju, Kopru in Mariboru.

Naj bo Ljubljana Festival tudi letos središče vaših kulturnih doživetij!