nedelja, 1. 7. 2018

Prenovljeni Hostel Celica ponovno odprl svoja vrata popotnikom z vsega sveta

Eden izmed najbolj zanimivih in priljubljenih hostlov na svetu – Hostel Celica – je danes znova odprl vrata. Temeljita prenova stavbe je bila po petnajstih letih delovanja in uporabe nujno potrebna in prinaša dodano vrednost pri udobju bivanja, kar je v skladu s sodobnimi turističnimi trendi in kar bo še dodatno pripomoglo k prepoznavnosti in konceptu te svetovne znamenitosti, ki dviguje tudi blagovno znamko Ljubljane.

Direktorica Javnega zavoda Ljubljanski grad, ki je z letošnjim letom postal novi upravitelj hostla, Mateja Avbelj Valentan, je že pred nedeljsko otvoritvijo izpostavila: »Skupaj z ekipo dosedanjih in novih sodelavcev ter ob podpori naše ustanoviteljice Mestne občine Ljubljana se na Ljubljanskem gradu veselimo novih izzivov pri vodenju tega pomembnega turističnega objekta, ki v sebi nosi močno zgodovinsko vrednost in kulturno dediščino, predstavlja preplet turizma in kulture ter ponuja nove sinergije z Ljubljanskim gradom. Pomembno je, da smo v tako kratkem času uspeli temeljito obnoviti hostel, zadržati blagovno znamko Celica, od bivšega najemnika Šouhostla korektno prenesti vse obveznosti delovanja na javni zavod Ljubljanski grad, da se v času poletja obetajo polno zasedene prenočitvene zmogljivosti ter da nadaljujemo z izvajanjem svojega lastnega programa, pa tudi programa, ki ga bomo pripravili v sodelovanju s KUD Sestava in v nadaljevanju še z drugimi zainteresiranimi vladnimi in nevladnimi ustanovami, festivali in posamezniki.«

otvoitev prenovljenega Hostla Celica

Obseg del in nove sodobne rešitve

Dela, ki jih je na podlagi razpisa izvedlo podjetje Lesnina MG Oprema, so obsegala celotno prenovo površin v vseh treh etažah hostla (prenova tlakov, menjava keramičnih ploščic, obnova lesenih tlakov, menjava estrihov), celotno slikopleskarsko obnovo sten, stropov in fasade objekta, zamenjavo notranjega stavbnega pohištva, prenovo kuhinje in ureditev okolice. V celoti so bile prenovljene kopalnice in sanitarije. Vzporedno s tem so bile v celoti prenovljene strojne in elektro napeljave (zamenjava dotrajanih cevnih in elektro povezav).

otvoitev prenovljenega Hostla Celica

Izboljšave oziroma nove pridobitve vključujejo še energetsko obnovo toplotne postaje, novo prezračevanje mansarde, nov sistem hlajenja in ogrevanja 1. nadstropja ter generalno obnovo obstoječega sistema hlajenja in prezračevanja objekta. Poskrbljeno je tudi za večjo požarno varnost objekta. Nastanitveni deli so dobili sodoben sistem pametnih ključavnic za odpiranje vrat.

Lastnica in investitorica projekta prenove – Mestna občina Ljubljana – je na podlagi razpisa za izvedbo gradbeno-obrtniških in inštalaterskih del investicijskega vzdrževanja za prenovo Hostla Celica ter za izvedbo projektiranja in nadzora zagotovila 991.280 EUR.

Notranja oprema hostla

Po izvedenih gradbenih delih je bila obnovljena vsa notranja oprema objekta (restavrirane so bile vse lesene površine, izvedeni popravki za večjo varnost obiskovalcev). Zaradi povečanja energetske učinkovitosti je bil zamenjan večji del kuhinjskih elementov ter obnovljena ali dograjena razsvetljava v LED-tehniki. Nove so vzmetnice in posteljnina, v gostinskem delu so obnovljene ali zamenjane mize in stoli, popolnjen je gostinski inventar. Po novem so sobe klimatizirane.

otvoitev prenovljenega Hostla Celica

Vzpostavili smo novo informacijsko infrastrukturo za optimalno upravljanje z rezervacijami in gostinskim poslovanjem; za našteto je Mestna občina Ljubljana skupno zagotovila 250.000 EUR. Za uspešno delovanje hostla in zagotavljanje kontinuitete ter zaradi prepoznavnosti hostla v domači in tuji javnosti je bila pomembna odločitev o odkupu blagovne znamke Celica ter avtorske in rabljene opreme, ki je integralni del objekta; za to je Mestna občina Ljubljana zagotovila 200.000 EUR.

Gostinske storitve

otvoitev prenovljenega Hostla Celica

Ob svoji osnovni namestitveni dejavnosti bo Hostel Celica tudi v prihodnje zagotavljal gostinski del (v začetku zajtrke, prigrizke, ponudbo pijač iz bara, za skupinske goste hostla pa ob vnaprejšnjem dogovoru s kateringom tudi ponudbo kosil in večerij) in dodatno ponudbo (izposoja koles, prevoz od/do letališča, najem avtomobila, organizacija izletov po Sloveniji, pralnica, shranjevanje prtljage, sef, brezplačni dostop do interneta, info točka in prodaja spominkov …). 

Sinergija z Ljubljanskim gradom in kulturna ponudba

V prihodnje bo več sinergije z Ljubljanskim gradom kot osrednjo turistično atrakcijo v mestu: uporabniki hostla bodo imeli ugodnosti ob nakupu grajskih vstopnic, v hostlu bo novo prodajno mesto, kjer bo mogoče razen vstopnic za ogled gradu kupiti tudi vstopnice za dogodke. Hostel Celica bo še naprej deloval v skladu s prejetim certifikatom Gold Travelife, ki ga bomo kot nov upravitelj obnovili, saj promovira trajnostno delovanje na področju turizma, kar je tudi v skladu s smernicami mesta Ljubljane.

otvoitev prenovljenega Hostla Celica

Javni zavod Ljubljanski grad bo tudi v Hostlu Celica pripravljal kulturno-umetniške dogodke. Poglavitni vodili, ki smo jih vključili med izhodišča za pripravo programskih vsebin, sta bili nagovarjanje mlajše in srednje generacije obiskovalcev ožjega območja Metelkove (ob siceršnjih gostih hostla) ter povezovanje in usklajevanje priprave programa z zainteresirano javnostjo in institucijami.

Začeli bomo z izvedbo petkovih jazz večerov julija in avgusta na letnem vrtu hostla, ki predstavljajo programsko nadaljevanje vsebin Jazz Cluba Ljubljanski grad in so nastali pod umetniškim vodstvom Igorja Leonardija. Kot prva bo v petek, 6. julija 2018, nastopila zasedba Cherry Wine s projektom »Amy Winehouse Tribute«. V jesensko-zimskem času bomo v program vpeljali tudi družabne in izobraževalne vsebine, ki se bodo navezovale na literaturo in druga umetniška področja. Snujemo že program za leto 2019, ki ga bo tudi za Hostel Celica potrjeval Strokovni svet zavoda Ljubljanski grad.

K pripravi nekaterih programskih vsebin je bil pozvan tudi KUD Sestava, ki je pripravljal in skrbel za izvedbo kulturnega programa v hostlu Celica za prejšnjega upravitelja, saj je za pripravo programa v hostlu prejel sredstva na javnih razpisih tudi za leto 2018. Za letos je pripravil cikel torkovih glasbenih srečanj Sozvočja sveta ter pet likovnih razstav v galeriji Srečišče. Na uvodnem glasbenem srečanju v torek, 10. julija 2018, bosta nastopila multiinštrumentalista Ana Kravanja in Samo Kutin. Istega dne bo otvoritev prve razstave, naslovljene »Zgodbe dunajskih dreves«, na kateri sodelujeta Mateja Kavčič in Anja Zavadlav.

Nadaljevanje uspešne zgodbe

Hostel Celica trenutno sestavlja ekipa osemnajstih dosedanjih in novih sodelavcev z vodjo službe za hotelske namestitve in gostinstvo Majdo Mali (dolgoletno sodelavko Hostla Celica). Trije sodelavci so redno zaposleni v Javnem zavodu Ljubljanski grad, preostale potrebne ure za delo v recepciji, gostinstvu in čiščenju ter vzdrževanju bomo zagotovili s študentskim delom. Za nemoteno delovanje in obratovanje hostla bodo skrbele tudi podporne službe Ljubljanskega gradu (splošne in kadrovske zadeve, računovodstvo, trženje, odnosi z javnostmi, program, tehnična služba).

otvoitev prenovljenega Hostla Celica

Javni zavod Ljubljanski grad bo tako v prihodnje – na podlagi dosedanjega dela in izkušenj z vodenjem osrednje turistične točke v mestu, ob sodelovanju in podpori ustanoviteljice Mestne občine Ljubljana in povezovanju z drugimi deležniki na področju turizma in kulture v mestu – nadaljeval in nadgrajeval uspešno zgodbo Hostla Celica na Metelkovi.