četrtek, 18. 1. 2018

Prenovljeni prostori Pionirskega doma

V sredo, 17. januarja 2017, je svoja vrata odprla prenovljena vila na Komenskega 9, v kateri smo obnovili prostore, ki so zdaj znova na voljo mladim in manj mladim, ki ustvarjajo pod okriljem Pionirskega doma.

Do srede, 24. januarja, bodo prenovljeni prostori odprti za širšo publiko, Pionirski dom bo v tem času z brezplačnimi ustvarjalnimi delavnicami predstavil dejavnosti in programe, ki bodo potekali v novih prostorih, pripravljajo pa tudi vodene oglede prostorov.

Program dnevov odprtih vrat:

četrtek, 18. januar, od 17.30 - 19.30 ure

 • Izdelaj svojo grafiko (Vesna Grilj) - klet/grafični atelje
 • Izdelaj svoj mozaik (Nina Koželj) – klet/kiparski atelje

petek, 19. januar, od 17.30 - 19.30 ure

 • Delavnica animiranega filma z društvom Slon - podstrešje

sobota, 20. januar,

 • Literarno-ilustratorska delavnica z Mašo Ogrizek in Miho Hančičem – 1. nadstropje (od 10. - 12. ure)
 • AEIOU glasbena slikanica - glasbena delavnica za najmlajše Hiše otrok in umetnosti (ob 10.uri)
  (vstopnina otroci 4 EUR, odrasli 6 EUR, za otroke od 1,5 - 4 leta starosti - obvezna rezervacija zaradi omejenega števila udeležencev)
 • Gledališko-improvizatorska delavnica (Teja Bitenc) – podstrešje (od 17.30 do 19.30 ure)
 • MESTO ZGODB- lutkovna predstava Hiše otrok in umetnosti (ob 17. uri)
  (vstopnina otroci 4 EUR, odrasli 6 EUR, za otroke od 1,5 - 4 leta starosti - obvezna rezervacija zaradi omejenega števila udeležencev)

nedelja, 21. januar,

 • Arhitekturna delavnica s Polono Senčar – 1. nadstropje (od 10. do 12. ure)
 • Šola francoske mode (Tadeja Volk, Manja Jagodic) – 1. nadstropje (od 17.30 do 19.30 ure)

ponedeljek, 22. januar, od 17.30 - 19.30 ure

 • Cirkuška delavnica zavoda Bufeto – podstrešje

torek, 23. januar, od 17.30 - 19.30 ure

 • Delavnica nemškega jezika in glasbe – podstrešje

sreda, 24. januar, od 17.30 - 19. 30 ure

 • Eksperimentalno-umetniška delavnica Moje telo je voda (Boris Beja) – podstrešje

odprtje prenovljenih prostorov Pionirskega doma
Prenovljene prostore Pionirskega doma sta skupaj z mladimi odprla župan Zoran Janković in direktorica Pionirskega doma Vika Potočnik.

Vila skozi čas

Konec 19. stoletja je ljubljanski mestni svetnik in nadporočnik Ivan Velkavrh (oziroma Velkovrh), ki se je zavzemal za lepše mesto, dal na današnji ulici Komenskega 9 zgraditi družinsko vilo. Pročelje vile je bilo že tedaj razkošno okrašeno, zlasti na severni, vzhodni ter južni strani, ki so bile dobro vidne mimoidočim na ulicah.
Od takrat naprej so se za rumenkastimi zidovi spisale številne zgodbe.

Med 2. svetovno vojno so se v hiši naselili Nemci. Leta 1926 je vilo kot družinski dom kupil Baltazar Baebler, a so stavbo po vojni leta 1947 tedanjima solastnicama, družinama Baebler in Brecelj, odvzeli v denacionalizacijskem postopku. Denacionalizacijski upravičenci so leta 2003 dobili odškodnino.

Enonadstropna vila je leta 1962 postala prostor Pionirske knjižnice, z njo pa se je v hišo naselili pionirski duh. Klet vile na Komenskega je bila že med delovanjem knjižnice namenjena kiparskim delavnicam Pionirskega doma, ko pa se je knjižnica iz zgornjih prostorov izselila, so v Pionirskem domu, ki jim je bilo v Baragovem semenišču že precej tesno, z ustvarjalnostjo želeli napolniti celo stavbo. Ljubljanski mestni občini so ponudili svoj program ter se postopoma lotili obnove dotrajanih prostorov in okolice.

Gradbeno dovoljenje za prenovo vile so v Pionirskem domu pridobili leta 2014. S prenovo pa niso le obnovili stavbe, ampak so vhodni veži in drugim ohranjenim zgodovinskim elementom hiše vrnili nekdanji lesk.

Tako je hiša na Komenskega 9 Pionirskega doma dočakala temeljito obnovo. Ivan Velkavrh si je nekdaj želel stavbo, ki bo očarala mimoidoče in mestu dala pridih lepote. Dotrajana vila je dolgo časa bogatila mesto predvsem z raznolikimi vsebinami za otroke. Dejavnosti Pionirskega doma pa so številne mlade umetnike tako začarale, da so si umetniško ustvarjanje izbrali za svojo življenjsko pot. Zdaj, po celoviti prenovi, hiša ponovno očara tudi z videzom.

prenovljeni prostori Pionirskega doma

V prenovljenih prostorih bodo potekali naslednji programi:

 • Grafika, kiparstvo in slikarstvo za otroke
 • Priprave na sprejemne izpite
 • Grafika, kiparstvo in slikarstvo za odrasle

V nadaljevanju se jim bodo pridružile še filmske delavnice, delavnice animiranega filma, šola mode in arhitekturne delavnice, ki jih bodo dopolnjevali mesečni dogodki (Arhitekturno potepanje, Radijske delavnice, Jezikovno – kulturne delavnice, Likovne delavnice) ter različne prireditve.