četrtek, 24. 10. 2019

Staro letališče Ljubljana

Premiki, sploh na področju tehnološkega razvoja, so bili v dvajsetem stoletju stalnica. Prvo uspešno skonstruirano letalo bratov Wright je poletelo leta 1903, prvo letališče pa je zaživelo v Angliji malo kasneje, leta 1928. In prav tistega leta je bila sprejeta tudi odločitev o gradnji prvega civilnega letališča v Sloveniji.

Ljubljansko letališče je bilo odprto 20. avgusta 1933 na današnji Letališki cesti v Ljubljani. Vzpostavilo je redni letalski promet med Ljubljano in Zagrebom že dan po otvoritvi in z aktivnim letalskim prometom delovalo vse do leta 1963, kasneje pa ostalo športno letališče.

Sedaj imamo priložnost, da delček te zgodovine prvega letališča v Ljubljani končno tudi okusimo. Letos odprta prenovljena letališka stavba s stolpom na Letališki cesti v Ljubljani na območju BTC ni le kulturno-zgodovinskega pomena, saj nosi s seboj veliko nostalgije, spominov na čase, ko so Ljubljančani in Ljubljančanke lahko občudovali jeklene ptice v njihovem elementu. A ponosni moramo biti tudi sedaj, saj je s prvim javno-zasebnim partnerstvom na področju kulturne dediščine v Ljubljani zaživelo območje, ki s svojo zgodovinsko postavitvijo v nekdanjem letališkem stolpu ponuja odličen vpogled v zgodovino teh objektov. Nad strokovnostjo obnove je bdel Muzej in galerije mesta Ljubljane. Tudi nekdanja letališka stavba ohranja spomin na čase, od katerih sploh še ni preteklo veliko vode, skupaj z otroškim igriščem na temo letalstva. Jeseni BTC, d. d., kot upravitelj območja skupaj s partnerji začne izvajati program delavnic in dogodkov, ki se navezuje na letalstvo. Tako je z obnovo nekdanjega prvega slovenskega letališča uresničenih veliko sodelovanj, rezultati pa so in bodo namenjeni širokemu občinstvu.

--

Avtor:Semira Osmanagić, Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana