petek, 9. 2. 2018

Uspešen zaključek 10. festivala Bobri

Na slovenski kulturni praznik, v četrtek, 8. februarja, se je v Centru urbane kulture Kino Šiška s premiero predstave Sončnica na Luni v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana končal že 10. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.

Sončnica na Luni

Predstava Sončnica na Luni »ugledališčuje« šestnajst pesmi za otroke iz antologije Sončnica na rami (Mladinska knjiga Založba, 2017) in eno, ki je bila napisana na novo. Predstava se poezije ne loteva na racionalen način: namesto da bi o njej razmišljala, jo posluša, opazuje in tipa. Vodi nas v svet sinestezij, kjer vsaka nova črka odpre novo vesolje pomenov. V predstavi so uporabljene pesmi avtorjev Milana Dekleve, Boruta Gombača, Nika Grafenauerja, Barbare Gregorič Gorenc, Miklavža Komelja, Miroslava Košute, Ferija Lainščka, Svetlane Makarovič, Vinka Möderndorferja, Borisa A. Novaka, Nebojše Pop-Tasića, Lile Prap, Andreja Rozmana - Roze, Jožeta Snoja, Petra Svetine, Bine Štampe Žmavc in Saše Vegri. Več informacij o predstavi, ki si jo lahko ogledate tudi po Bobrih, je na voljo tukaj.

Po predstavi je v dvorani Komuna potekala tudi pesniška delavnica z mentoricami iz združenja Sezam in Družinskega centra Mala ulica.

Bobri 2017_nzgank

Festival Bobri

V Ljubljani je od 20. januarja do 8. februarja potekal že 10. festival Bobri –  priljubljeni festival kulturno-umetnostne vzgoje, ki vsak začetek leta v Ljubljano pripeljejo živahno kulturno dogajanje za otroke in mlade. V desetih letih so zrasli v eno najpomembnejših prireditev v Sloveniji, posvečenih kulturno-umetnostni vzgoji, letos s poudarkom na poeziji.

Prvo leto se je brezplačnih kulturnih dogodkov razveselilo 7000 obiskovalcev, lani že več kot 17.000, letos pa več kot 16.500.