sreda, 4. 7. 2018

Visoko državno priznanje za Darka Brleka

Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana, je 4. julija 2018 za prispevek k slovenski kulturi ter zasluge za programsko odličnost in mednarodno odmevnost kulturno-umetniških prireditev prejel državno odlikovanje - red za zasluge.

Darko Brlek že več kot 25 let z izjemnim umetniškim čutom, vrhunskim znanjem in veliko mero vztrajnosti uspešno vodi najstarejši festival v Sloveniji in največjega v regiji. Kot je zapisano v utemeljitvi, so »njegovi uspehi bistveno sooblikovali kakovostno kulturno-umetniško življenje Slovenije in pomembno prispevali k njenemu ugledu v mednarodnem prostoru.«

Festival Ljubljana je pod vodstvom Darka Brleka v nekaj letih postal primerljiv z največjimi in najpomembnejšimi evropskimi festivali, v zadnjih 25 letih pa je gostil mnoge največje svetovne umetnike.
Darko Brlek je na Festivalu Ljubljana uvedel številne novosti, poglobil je sodelovanje z Evropskim združenjem festivalov, ki ga je kot predsednik 12 let tudi uspešno vodil, ter občutno povečal število prireditev in obiskovalcev.

Darko Brlek je v zahvali poudaril izjemen pomen podpore, ki jo Festivalu Ljubljana namenjajo Mestna občina Ljubljana in župan Zoran Janković ter številni zvesti sponzorji in obiskovalci. Opozoril je tudi na pomen izobraževanja, kulture in športa ter na problematiko pomanjkljivega financiranja teh pomembnih področij.