nedelja, 20. 10. 2019

Šolarji in prehrana

Ste vedeli, da se šolarji v današnjih časih vsaj do neke mere prehranjujejo razmeroma zdravo? To so pokazali rezultati ankete o šolarjih in njihovi prehrani oziroma podatek, da nihče od anketirancev med obroki ne uživa sladkih in gaziranih pijač.

Ker prvi teden v oktobru praznujemo teden otroka, 16. oktobra pa obeležujemo svetovni dan hrane, smo raziskali, kakšen je odnos mladih do zdrave prehrane. Spletno anketo o prehranjevalnih navadah je rešilo 67 mladih anketirancev. Največ, 60 odstotkov, jih je bilo starihmed 12 in 15 let. Večina jih je bila ženskega spola (55 odstotkov).

Izkazalo se je, da 34 odstotkov anketiranih zaužije 4 obroke na dan, 32 odstotkov 5 obrokov, samo 19 odstotkov pa 3 ali manj. Le 16 odstotkov vprašanih med obroki ne uživa prigrizkov.

Velika večina (72 odstotkov) jih je v šoli naročena na malico in kosilo, kar je dobro, saj imajo šole v principu zelo zdrave in uravnotežene jedilnike. Samo 8 odstotkov jih ne uživa niti šolske malice niti kosila. Zanimivo je, da 23 odstotkov sodelujočih ni zadovoljnih s sestavo šolskih jedilnikov; a skoraj prav toliko jih je z njimi zadovoljnih. Večina anketiranih z jedilniki sicer ni niti zadovoljna niti nezadovoljna, ampak so izbrali nekaj vmes.

63 odstotkov anketirancev pred odhodom v šolo vedno zajtrkuje, le 15 odstotkov tega ne počne nikoli. S prizadevanji za ozaveščanje o človekovem odnosu do živali in okolja oziroma z veganskim načinom življenja je seznanjenih 81 odstotkov anketiranih, od tega se jih malo manj kot polovica ne strinja z njim.

6 odstotkov anketiranih ne uživa mesa, še enkrat toliko pa jih meso uživa dva- ali večkrat dnevno.

Skoraj polovica ima raje sadje kot zelenjavo, 37 odstotkov pa z veseljem uživa oboje. Samo trije odstotki vprašanih ne marajo niti sadja niti zelenjave, kar verjetno pomeni, da preostalih 97 odstotkov redno uživa vitamine in ostala kakovostna hranila v sadju in zelenjavi.

Pri obrokih jih več kot polovica pije vodo, prav tako pa je zanimivo, da jih 39 odstotkov ne pije ničesar. Gaziranih pijač pa pri obrokih ne pije nihče. Torej pri obrokih ne uživajo prekomerne količine sladkorja.

Skoraj 80 odstotkov mladih si zna samih skuhati preprosto kosilo. Zelo veliko si jih je za najljubšo jed izbralo testenine z različnimi omakami. Številni pa so omenili tudi zrezke s prilogami.

--

Avtor:Klemen Breznik, 9. razred, OŠ Šmartno pod Šmarno goro