sreda, 26. 6. 2019

Otrokom bodo pomagali s tekom po Evropi

Šest poljskih tekačev bo ob 30. obletnici padca komunizma v Evropi (1989) preteklo natanko 1039 kilometrov skozi sedem držav. Cilj te akcije je zbrati denar za otroke v Ruandi 25 let po grozovitih umorih tamkajšnjih plemen. Pot jih bo vodila tudi skozi Slovenijo.

Že preteklo leto je štiričlanska ekipa pretekla 1000 km po Evropi, od Poznanja preko Prage in Nürnberga do Strasbourga. Sredstva so zbirali tudi v ZDA, na Japonskem, v Litvi, Latviji, Nemčiji in na Poljskem. Skupaj so pretekli že več kot 4000 km.

»Vedno si prizadevamo najti nek simbolni kontekst,« pravi dr. Mariusz Szeib, organizator tekme. »Na primer, v letu 2014, ob 25. obletnici padca komunizma, smo simbolno povezali Gdansk, kjer je bila solidarnost ustanovljena z Berlinom, kjer je padel berlinski zid.« Letošnja tekma je ob 30. obletnici »okrogle mize in prvih parlamentarnih volitev«.

LOGO last luk

Naj solidarnost zmaga

Tekači spodbujajo mir, demokracijo in mednarodno prijateljstvo, letošnja misija poteka pod pokroviteljstvom nekdanjega predsednika Poljske Lecha Wałęse. Tekli bodo v majicah s sloganom »Naj solidarnost zmaga«.

Pot jih bo vodila preko Poljske, Avstrije, Slovaške, Madžarske, Hrvaške, Slovenije in Italije v Milano, kjer bo potekal svetovni kongres največje svetovne humanitarne organizacije Lions Clubs.

Sredstva tudi slovenskim otrokom

Razlog za tek je zbiranje sredstev za pomoč otrokom. Do sedaj so zbrali že več kot 117.000 eur za pomoč otrokom v Ukrajini, Latviji, Nepalu, Nemčiji, Siriji, Libanonu in na Poljskem. Letos vse države zbirajo sredstva za globalni cilj - pomoč otrokom iz Ruande, druga polovica zbranih sredstev pa bo namenjena otrokom v stiski iz posamezne države skozi katere jih bo vodila letošnja pot, torej tudi za otroke iz Slovenije. Pomagate lahko tako, da prispevate na njihov račun, za nakupom simboličnih kilometrov, se priključite teku kjerkoli na poti ali kupite majico.

Udeležite se teka tudi vi

  • Kdaj: ponedeljek, 1. julij 2019
  • Zbirno mesto 10 km: Park 7. september (Čerinova ulica) ob cca 15.45
  • Zbirno mesto 5 km: Šmartinski park (parkirišče pri Plečnikovih Žalah, Žalska ulica) ob cca 16.15
  • Zbirno mesto 1 km: Tivoli Park (Spomenik Edvarda Kocbeka, pri Čolnarni) ob cca 16.45
  • Končni cilj: Mestna hiša, Mestni trg 1, ob 17.00 uri

Preberite tudi: