Mednarodni natečaj Europan 9 za širše območje Poljan v Ljubljani, 2007-2008

Zaključen: 28. 6. 2007 , objava rezultatov: 18. 1. 2008

Datum objave: 9. 3. 2007
Rok za prijavo: 28. 6. 2007
Rezultati razpisa: 18. 1. 2008

Mednarodni arhitekturno urbanistični natečaj Europan 9 za širše območje Poljan v Ljubljani kot strateška lokacija za širitev mestnega središča

Letošnja slovenska natečajna lokacija je širše območje Poljan v Ljubljani kot strateška lokacija za širitev mestnega središča

Slovenija se letos že tretjič udeležuje mednarodnega urbanistično arhitekturnega natečaja Europan, ki si je v dvajsetletnem obstoju pridobil sloves najpomembnejšega evropskega natečaja predvsem zaradi nagrajevanja nekonvencionalnih, inovativnih in interdisciplinarnih natečajnih rešitev. Europan ima pomembno vlogo pri ustvarjanju evropskega kulturnega prostora skozi dialog in promocijo mladih, neuveljavljenih evropskih prostorskih strokovnjakov s svežimi pogledi na organiziracijo evropskega teritorija.

Okvirna tematika Europana je raziskovanja evropske urbanosti. Letošnja podrobnejša tema je Trajnostno mesto in novi javni prostori. Ljubljanska lokacija je ena od 73 lokacij iz 22 evropskih držav - Belgije, Češke, Danske, Nemčije, Estonije, Finske, Francije, Hrvaške, Irske, Italije, Latvije, Madžarske, Nizozemske, Norveške, Avstrije, Poljske, Portugalske, Španije, Švice, Švedske, Velike Britanije in Slovenije. Povprečno število prijavljenih skupin je okrog 4000, natečajne elaborate v roku odda dobra polovica, približno 2300.

Europanovih natečajev so se do sedaj udeležili Izola, Brežice in Maribor, tokrat pa se ga Slovenija udeležuje z lokacijo v naši prestolnici, natančneje gre za širše območje Poljan, ki ga je načelnik Oddelka za urbanizem MOL, Miran Gajšek, označil kot »strateško lokacijo za širitev mestnega središča proti vzhodu«.

Ne samo mesta s svojimi lokacijami - tudi slovenski prostorski strokovnjaki se v čedalje večjem številu udeležujejo tega prestižnega natečaja. Nekaj slovenskih predstavnikov je bilo uspešnih v mednarodni konkurenci, najodmevnejše so zmage arhitekturnega biroja OFIS v Gradcu, skupine arhitektov Gužič-Trplan v Izoli in Borisa Bežana v Španiji.

Podrobnejše informacije o lokaciji in natečaju lahko najdete na spletni strani Europan Slovenija (www.europan.si). Nanj se lahko prijavite izključno na internetnem portalu www.europan-europe.com, kjer po elektonskem plačilu pristojbine lahko dostopite do podrobnejšega natečajnega gradiva. Za državljane Albanije, Belorusije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Češke, Estonije, Madžarske, Latvije, Litve, Makedonije, Moldavije, Poljske, Romunije, Rusije, Slovaške, Ukrajine ter Slovenije znaša pristojbina 50 EUR, za članice ostalih držav pa 100 EUR. Edini pogoj za sodelovanje na natečaju je, da je vodja natečajne ekipe diplomirani arhitekt.

Letošnje žiriranje natečajnih elaboratov za ljubljansko lokacijo bo potekalo v okviru mednarodne žirije, ki bo ocenjevala elaborate, prispele na vse lokacije v Avstriji, Češki Republiki in Sloveniji. Sestava žirije napoveduje izbor sodobnih, kritičnih in provokativnih projektov. Žirijo sestavljajo: Floris Alkemade (OMA, Rotterdam), Manuel Gausa (ACTAR, Barcelona), Karoline Streeruwitz (zmagovalka Europan 7, Dunaj), Max Rieder (Maxrieder Architektur, Dunaj \ Salzburg), Hansjorg Luser (načelnik oddelka za urbanizem, Gradec), Michael Pech (Direktor stanovanjskega sklada, SW, Dunaj), Sabine Kraft (arhitekturni kritik, Archplus), prof. Joost Meuwissen, (Amsterdam \ Graz \ Dunaj), Jaroslav Safer (Safer+Hajek Architekti, Praga), prof. Janez Koželj, (Univerza v Ljubljani), namestnika pa sta Petr F. Bilek, (Bilek Arhitekti, Praga) in Marko Studen (Scapelab, Ljubljana)

Natečajniki se lahko prijavijo na natečaj do 31. maja, rok za oddajo natečajnih elaboratov pa je 28. junij 2007. Rezultati bodo objavljeni 18. januarja 2008.