ponedeljek, 14. 5. 2018

Maj, mesec čebel v Ljubljani

20. maja bomo prvič obeležili svetovni dan čebel. V Ljubljani, čebelam najbolj prijazni občini 2017, ob tej priložnosti pripravljamo številne dogodke, s katerimi poudarjamo pomen čebel za življenje vseh nas.

20. maj so za svetovni dan čebel Združeni narodi razglasili ravno na pobudo Slovenije, z njim pa obeležujemo rojstni dan začetnika gospodarskega čebelarjenja pri nas, Antona Janše.

Svetovni dan čebel v Ljubljani

V počastitev prvega svetovnega dne čebel smo skupaj s partnerji pripravili pester program, da se bomo lahko vsi skupaj še bolje seznanili s čebelami, s katerimi sobivamo v našem prelepem mestu. Celoten program si oglejte v koledarju dogodkov, posebej pa izpostavljamo fotografsko razstavo Čebela v Ljubljani skozi fotografije Luke Dakskoblerja, ki bo v Desnem atriju Mestne hiše na ogled od 16. maja do 6. junija 2018.

Cebela v Ljubljani foto Doris Kordic2

Čebelji poti so se pridružili tudi javni zavodi Mestne občine Ljubljana. Foto: Doris Kordić 

Čebele v Ljubljani

Čebele so naše nepogrešljive sopotnice. Z opraševanjem skrbijo za našo hrano, z medom in drugimi pridelki pa krepijo naše zdravje. So nepogrešljivi del našega mesta in njihov obstoj kaže na tukajšnje kakovostno okolje. Na območju Ljubljane deluje 350 čebelarjev, ki gospodarijo z več kot 4. 500 čebeljimi družinami.

Večina čebelari na podeželju, ki predstavlja kar dve tretjini vsega območja Mestne občine Ljubljana. Vedno več je tistih, ki se odločajo za čebelarjenje znotraj avtocestnega obroča. Tu tako v zadnjem času sledimo razvoju tako imenovanega urbanega čebelarjenja.

Ta temelji na gibanju za ozelenitev mestnih naselij, trendu zdravega načina življenja, želji po samopreskrbi in celostnem stiku z okoljem ter dvigu družbene ozaveščenosti o pomembnosti čebel za ohranjanje ekosistema in naše preživetje.

V Ljubljani je eden od pionirjev urbanega čebelarjenja Franc Petrovčič, ki že sedmo leto uspešno čebelari na terasi Cankarjevega doma in v BTC City Ljubljana. Gostoljubje čebelam daje vedno več različnih institucij od Centra kulture Španski borci v Mostah do Hotela Park.

7a

Svetovno priznani arhitekt Jože Plečnik je domoval v Trnovem, kjer je na vrtu za svojo hišo dal postaviti čebelnjak s petimi panji. Z odprtjem Plečnikove hiše po 24 letih smo ga ponovno obudili. Foto: Doris Kordić

Čebelja pot

V Ljubljani smo leta 2015 zasnovali Čebeljo pot, ki danes združuje že 34 partnerjev, od izobraževalnih in kulturnih institucij, institucij povezanih z zdravjem do gospodarskih institucij ter seveda čebelarjev in čebelarskih društev. Ne govorimo le o poti, temveč o gibanju podobno mislečih, ki z najrazličnejšimi aktivnostmi skrbimo za dobrobit čebel v mestu.

Na razpisu za dobre prakse URBACT, na katerega se je prijavilo skoraj 300 mest, je bil izbran tudi projekt Čebelje poti. 

V sklopu obeleževanja svetovnega dne čebel med 14. in 27. majem pripravljamo dneve odprtih vrat Čebelje poti, v okviru katerih bo v soboto, 19. maja 2018, ob 16. uri, potekalo tudi vodstvo po Čebelji poti. Udeleženci se bodo brezplačno popeljali po Čebelji poti in spregovorili o mnogih zanimivostih, povezanih s čebelami v mestu.

Ogledali si bodo mestni čebelnjak, spoznali prilagoditve, ki so jih razvile avtohtone medovite rastline, obiskali Plečnikov čebelnjak in se nenazadnje posladkali s sladico, ki so jo na novo, v sodelovanju s Srednjo gostinsko šolo v Ljubljani pripravili v Gostilni pri Kolovratu.

cebelja pot

 

60

Zanimiv čebelnjak čebelarstva Brenča, partnerja v Čebelji poti.

Urbana čebelja domovanja

Na podlagi povpraševanja po čebelarjenju v urbanem prostoru in težnje k poenotenju opreme, ki se umešča v prostor, smo skupaj s Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani zasnovali urbana čebelja domovanja. V sklopu seminarja prof. Mihaela Dešmana so študentje izdelali priporočila za postavitev čebeljih stojišč na zemljiščih v lasti Mestne občine Ljubljana in drugih območjih, prav tako pa so pripravili predloge za urbane čebelnjake in čebelja stojišča.

V Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani smo v letu 2017, na podlagi priporočil in načrtov, postavili Učni čebelnjak. Zasnovali so ga študenti Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani. V njem izvajamo pedagoške vsebine za različne starostne skupine otrok, hkrati pa je tudi zanimiva turistična točka. Obiskovalci lahko skozi stekleno steno opazujejo delo čebelarja in spoznavajo življenje čebel v panju čisto od blizu. Tako ozaveščamo meščane o pomenu sobivanja čebel in človeka ter o pomenu ohranjanja biotske raznovrstnosti in vzpostavitve samooskrbe v mestu.

61

Maketa čebeljega domovanja

Več o čebelah v Ljubljani, preberite tukaj.