ponedeljek, 19. 2. 2018

Nov vzorčni učni bio vrt na Ježici

V želji po povečanju samooskrbe z lokalno in ekološko pridelano hrano bomo skupaj s podjetjem Unichem d.o.o. vzpostavili Gain vzorčni, učni bio vrt na vrtičkarskem območju Ježica, nasproti blokovskega naselja Glinškova ploščad za Bežigradom.
To bo že drugi učni vrt v Ljubljani.

Zanj bo pod strokovnim vodstvom in z uporabo izdelkov Bio Plantella za ekološko vrtnarjenje skrbela izbrana družina, izvedli pa bomo tudi serijo strokovnih vrtnarskih predavanj in praktičnih delavnic, na katerih se boste lahko seznanili s ključnimi vrtnarskimi opravili – od setve do obiranja plodov.

Vabimo na prvo predavanje

Prvo predavanje bo v petek, 23. 2. 2018, ob 16. uri v Četrtni skupnosti Posavje, Bratovševa ploščad 30, Ljubljana. Na njem bo Vanes Husić, agronom in strokovnjak Kluba Gaia, predstavil načrtovanje vrta s pomočjo spletne aplikacije Naredi vrt in pomen pravilno sestavljenega kolobarja s poudarkom na pestrosti zelenjavnih vrst.

 Zaradi organizacijskih potreb vse zainteresirane prosimo, da se na predavanje predhodno prijavijo preko e-naslova: gaia@klubgaia.com ali po telefonu: 01 7558 160.

Preprosto vrtnarjenje z aplikacijo

Samooskrba z ekološkim vrtnarjenjem je danes dosegljiva prav vsem, pa naj bo to na domačem vrtičku ob hiši ali v posodah na balkonu ali terasi. Spletna aplikacija Naredi vrt nudi preprosto rešitev za zasnovo zelenjavnega vrta in usmerja k pravilni oskrbi vrta. 
S pomočjo Gainih strokovnjakov in aplikacije je lahko vrtnarjenje tudi enostavno, zabavno in koristno za začetnike in tiste, ki že poznate osnovne zakonitosti vrtnarjenja, zato ne zamudite predavanja. 

 

Vrticki na Jezici v polnem razcvetu m dizdarevic

Še več zanimivih tem

Napovedujemo teme izobraževalnih dejavnosti v naslednjih mesecih:
•    marec – predavanje o prvih setvah v zaprte prostore, 
•    april – delavnica o sajenju sadik na prosto,
•    maj – delavnica o sajenju sadik plodovk na prosto,
•    junij – predavanje in delavnica o bio varstvu vrtnin pred škodljivci in boleznimi,
•    september – delavnica o obiranju pridelkov in pripravi vrta na jesen,
•    oktober – delavnica o kompostiranju in jesenski pripravi tal.

Učni vrtovi v Ljubljani

Eno od področij lokalne samooskrbe, ki smo mu dali še poseben pomen je razvoj mreže vrtičkov, saj je pridelovanje hrane na manjših površinah vse bolj pomembno tudi za prebivalce Ljubljane.

Enako pomembno kot je urejanje vrtičkov je tudi usposabljanje vrtičkarjev za pridelavo zelenjave na vrtičkarskih območjih, saj vrtičkarji na vrtičkih MOL vrtnarijo na ekološki način, zato za varstvo rastlin ne uporabljajo sintetičnih kemičnih pripravkov in mineralnih gnojil za gnojenje.

Želja vrtičkarjev je, da bi temu sledili vendar se dostikrat pojavijo vprašanja kot so: Kako se lotiti obdelave? Kdaj je najprimernejši čas za setev ali sajenje posamezne vrste zelenjave? Koga naj vprašam, če kakšnega postopka ne poznam?

Zato smo se v MOL odločili, da na dveh vrtičkarskih območjih vzpostavimo učna vrtova – lani vzpostavljen Zelenjavni učni vrt Rakova Jelša in Gain vzorčni bio vrt na Ježici, ki vabi  na prvo delavnico to soboto.

 

Podrobnosti o samooskrbi in vrtičkih v Ljubljani najdete tukaj.