petek, 25. 5. 2018

Sajenje plodovk na Gainem učnem bio vrtu

Ko se končajo ledeni možje in je vreme toplo, je čas za sajenje plodovk. A dejansko je vreme sredi maja bolj podobno aprilskemu. Tako smo na Gainem vrtu lovili pravo vreme, da smo posadili plodovke.

Ker upoštevamo 4 leten kolobar, so plodovke na prvi poljani.

Posadili smo  dve vrsti paradižnik različnih sort, med katerimi so češnjevci, sorta čokoladne barve, odporna sorta in cepljen paradižnik. Paradižnik ima to posebno lastnost, da lahko iz debla požene korenine, zato smo ga posadili do prvih pravih listov. Tako bo veliko močnejši koreninski sistem in bo rastlina lažje prenašala sušo.

To je zelo pomembno, saj raste v izrazito peščeni zemlji. Cepljen paradižnik pa ne sadimo globje od cepljenega mesta. Cepljen paradižnik pomeni samo to, da ima močno osnovo in ga bomo na vrtu gojili na dve stebli, namesto le na enega. Zato smo pustili le en zalistnik, ki se bo nadaljeval v steblo. Tako bo veliko pridelka z ene same rastline.

gain vrt mol22.5.jpg

 

Ker pa vse plodovke potrebujejo veliko hranil, smo v sadilno jamico dodali organsko gnojilo Bio Plantella Nutrivit za paradižnik, ki je dovoljen tudi v ekološki pridelavi.

Poleg paradižnika so svoje mesto našle tudi paprike in jajčevci. Pomembna so zelišča, ki izboljšujejo okus, zato smo med paradižniki nasadili različne sorte bazilik. Na svoje mesto čakajo še kumare in bučke, ki se bodo vrtu pridružile na naslednji delavnici skupaj z zastirko.

Vabljeni na predavanja

  • 15.6.2018 ob 17.00 na Gainem vzorčnem bio vrtu na Ježici, predavanje in delavnica Bio varstvo vrtnin pred škodljivci in boleznimi
  • 14.9.2018 ob 16.00 na Gainem vzorčnem bio vrtu na Ježici, delavnica Obiranje pridelkov in priprava vrta na jesen
  • 19.10.2018 ob 16.00 na Gainem vzorčnem bio vrtu na Ježici, delavnica Kompostiranje in jesenska priprava tal

---

Besedilo: dr. Vanes Husić
Več o spodbujanje lokalne samooskrbe v mestu in učnih vrtovih, preberite tukaj.