torek, 3. 7. 2018

Sprejmite izziv - v mesecu juliju zavrnite uporabo plastike in plastičnih vrečk

S 1. julijem se je začel mednarodni mesec brez plastike. Izziv, da se za cel mesec izogibamo plastičnim izdelkom ter jih nadomeščamo s trajnostnimi, torej tistimi, ki sledijo načelom krožnega gospodarstva.

Mednarodni dan brez plastičnih vrečk

V sklopu meseca julija se na pobudo fundacije The Plastic Free July (#plasticfreejuly) obeležuje mesec brez plastike, prav tako pa tudi mednarodni dan brez plastičnih vrečk.

Globalnemu gibanju se pridružujemo tudi v Mestni občini Ljubljana. Naš cilj je spodbuditi vse meščanke in meščane, da ta mesec ne kupujejo ali ponujajo izdelkov, ki so izključno iz plastike, jo vsebujejo ali so vanjo oviti. Trgovce in gostince v mestnem središču pa ponovno pozivamo, da se pridružijo kampanji proti plastičnim vrečkam.

v2
V Mestni občini Ljubljana protokolarna darila podarjamo v vrečkah za večkratno uporabo (desno). Na generalni skupščini mreže mest EUROCITIES, ki smo jo organizirali v letu 2017 in katere osrednja tema je bilo krožno gospodarstvo, smo gostom tiskovine razdelili v posebni torbi, narejeni iz odpadnih cerad in ostankov šotorskih oken (levo). Torbo so izdelali v društvu Smetumet. Foto: Nuša Krajnc

Kampanja proti plastičnim vrečkam v Ljubljani

V Mestni občini Ljubljana si prizadevamo za zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk, ki jih v največji meri obremenjujejo prav plastični odpadki.

Ker se zavedamo škodljivosti uporabe in njenih posledic na okolje, smo že v letu 2016, ko je bila Ljubljana zelena prestolnica Evrope, s kampanjo "Nisem večna, sem pa zato manj tečna. Sem biorazgradljiva vrečka" opozarjali na prekomerno uporabo plastičnih vrečk, ki so škodljive za okolje, in promoviramo uporabo biološko razgradljivih vrečk. 

V letošnjem letu smo predstavili sodelovanje Mestne občine Ljubljana s trgovci in gostinci v ljubljanskem mestnem središču. Trgovce in gostince v mestnem središču smo pozvali, da namesto plastičnih svojim kupcem oz. gostom ponudijo zgolj papirne ali biorazgradljive nakupovalne vrečke. Doslej se nam je pridružilo že več kot 44 trgovcev in gostincev, ki jih predstavljamo na posebej izpostavljeni spletni podstrani, in so že ali bodo v kratkem prejeli tudi posebno nalepko, s katero kupcem sporočajo, da plastičnih vrečk ne uporabljajo. K sodelovanju vabimo tudi vse ostale trgovce in gostince.

nalepke vrecke3

Spodbujamo k uporabi lastnih torb ali košar

Tudi najemnikom na osrednji tržnici smo v sklopu treh sobotnih akcij že razdelili brezplačne biorazgradljive vrečke, prav tako smo jih na stojnici na Pogačarjevem trgu delili obiskovalcem tržnice. Pojasnili smo tudi, zakaj so plastične vrečke tako obremenjujoče za okolje, jih spodbujali, da za svoje nakupe uporabljajo biološko razgradljive vrečke in te zahtevajo tudi od prodajalcev, oziroma da uporabljajo lastne torbe ali košare, s katerimi bodo še zmanjšali uporabo različnih vrst embalaže. 

Nisem vecna sem pa zato manj tecna 21.4 foto Erik Skoliber 21

Recite plastični vrečki ne in prinesite svojo za večkratno uporabo

Na tržnico nenačrtovano? Brez skrbi, zahtevate lahko biorazgradljivo vrečko.

Za tekoče izdelke prinesite embalažo za večkratno uporabo

Rezultati ankete kažejo pravo smer

Veseli nas, da se meščanke in meščani zavedajo negativnih učinkov plastičnih vrečk na okolje, saj je nedavna anketa pokazala, da je večina naklonjena ukinitvi plastičnih vrečk in nadomestitvi z okolju prijaznimi vrstami embalaže (biološko razgradljive ali papirne vrečke, torbe, cekarji,…). Kar 86 % anketiranih je namreč podprlo odločitev o uvedbi biološko razgradljivih vrečk na ljubljanskih tržnicah. Raziskavo je naredila Ninamedia na vzorcu 500 ljudi, med katerimi so tako obiskovalci tržnic kot tisti, ki tržnic ne obiskujejo.